top of page

SAVJET NUTRICIONISTICE: OBNOVA ORGANIZMA U PROLJEĆE

Zdravi recepti za više energije i osvježenje

piše: Sanela Kisic


Ožujak je mjesec u kojem se priroda počinje buditi iz zimskog sna i pojavljuju se prve naznake proljeća. Nakon zime, kada smo se često hranili teškom hranom, sada je vrijeme za obnovu i osvježenje organizma. Važno je konzumirati hranu koja će pružiti dovoljno energije i hranjivih tvari, te podržati proces detoksikacije tijela.


Jedna od najvažnijih namirnica u ovom periodu je zeleno lisnato povrće. Ova vrsta povrća bogata je klorofilom, koji je važan za održavanje zdravlja stanica i potiče detoksikaciju organizma. Kelj, blitva, špinat i salata od zelene salate samo su neki od primjera zelenog lisnatog povrća koje biste trebali uključiti u svoju prehranu.

Jednostavan i zdrav obrok koji možete pripremiti je salata od kelja, sastavljena od kelja, krastavaca, narezanih badema i avokada. Začinite ju s malo maslinovog ulja i limunovog soka za osvježavajući i zdrav obrok. Jedna druga namirnica koja se preporučuje u ovom periodu su citrusi, poput naranče, mandarine i grejpa. Citrusi su bogati vitaminom C, koji pomaže u održavanju zdravlja stanica i poboljšava imunitet. Jedan od najjednostavnijih načina da uključite ove namirnice u svoju prehranu je kroz svježe iscijeđene sokove. Svježe iscijeđen sok od naranče ili grejpa, uz dodatak đumbira ili kurkume, može pomoći u detoksikaciji tijela i dati vam puno energije.


Pored toga, za obnovu organizma u ovom periodu preporučuje se konzumacija namirnica bogatih vlaknima, poput cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova. Ove namirnice pomažu u održavanju zdravlja probavnog sustava i sprječavaju oscilacije razine šećera u krvi, što dovodi do povećanja energije. Jedan od primjera jela koje možete pripremiti je quinoa salata s povrćem i orašastim plodovima. Uzmite jednu šalicu kuhane kvinoje, dodajte narezanu papriku, krastavac, narezane bademe i orahe, te začinite s malo maslinovog ulja i limunovog soka. Ovo jelo je puno vlakana, hranjivih tvari i proteina.

nutricionist iskustva
Sanela Kisic

Pijte dovoljno vode tijekom dana kako biste održavali hidrataciju tijela. Voda pomaže u izbacivanju toksina iz tijela i održavanju ravnoteže elektrolita, što pomaže u održavanju energije i vitalnosti. Kao dodatak prehrani, preporučuje se uzimanje probiotika kako bi se poboljšala probava i potaknula detoksikacija tijela. Probiotici se nalaze u jogurtu, kefiru i drugim fermentiranim namirnicama. Za obnovu organizma u ovom periodu također je važno izbjegavati procesiranu i nezdravu hranu, poput brze hrane, grickalica i slatkiša. Umjesto toga, odaberite hranu bogatu hranjivim tvarima, poput svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica i proteina.


Jedan od recepata koji možete pripremiti je smoothie od jagoda, banane i špinata. Uzmite jednu šalicu svježih jagoda, jednu bananu i nekoliko listova svježeg špinata. Stavite sastojke u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ovo piće bogato je antioksidansima i vitaminima, te će vam dati puno energije za početak dana.

Uz zdravu prehranu, važno je i redovito vježbati kako bi se održalo tijelo u dobroj formi. Hodanje, trčanje, plivanje i vježbe snage su samo neke od aktivnosti koje možete uključiti u svoju rutinu. Vježbanje pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi, ubrzavanju metabolizma i smanjenju stresa. U zaključku, za obnovu organizma nakon zimskih dana, preporučuje se konzumacija zelenog lisnatog povrća, citrusa, namirnica bogatih vlaknima i probiotika. Također je važno izbjegavati procesiranu i nezdravu hranu te redovito vježbati kako bi se održalo tijelo u dobroj formi. Pripremajući jednostavne i ukusne obroke s ovim sastojcima, možete poboljšati svoje zdravlje, održati energiju i osjećati se dobro tijekom proljeća. Za vaš personalizirani plan i pomoć kod prehrane, kontaktirajte me na sanela.kisic@mynutriality.com

bottom of page