top of page

KORISTI POVREMENOG POSTA: DOZNAJTE KAKO TO MOŽE UTJECATI NA VAŠE ZDRAVLJE

Primjere prehrane pojašnjava nutricionistica Sanela Kisic

Povremeni post se sve češće koristi kao način za postizanje zdravlja i dobrog fizičkog stanja. To podrazumijeva periodično ograničavanje unosa hrane u određeno vrijeme. Primjer jedne popularne metode povremenog posta je 16/8 metoda, u kojoj se hranjenje ograničava na 8 sati dnevno, a ostalo vrijeme je u postu. Na primjer, ako se počne sa zadnjim obrokom u 20:00 sati, sljedeći obrok se jede u 12:00 sati dan kasnije.


Druga metoda je 5/2 metoda, u kojoj se dva dana u tjednu unos hrane ograničava na 500 kalorija, uz obavezni dogovor sa vašim liječnikom. Na primjer, može se jesti samo svježe voće i povrće toga dana. Povremeni post ima brojne koristi za zdravlje, uključujući smanjenje tjelesne mase, kontrolu šećera u krvi, jačanje funkcije mozga i povećanje razine antioksidansa. Također može pomoći u kontroli kardiovaskularnog zdravlja i smanjenju rizika od bolesti srca.

Povremeni post može pomoći i u jačanju samokontrole i smanjenju stresa, što pozitivno utječe na mentalno zdravlje. Ako se odlučite za 16/8 metodu, vaš jelovnik može izgledati ovako:

  • 8:00 - doručak (omlet sa povrćem)

  • 12:00 - ručak (poslužena salata sa pilećim prsima)

  • 20:00 - večera (mljeveno meso sa zelenim graškom i krumpirom)

  • 21:00-7:59 - period posta

Ukratko, povremeni post može biti koristan za zdravlje, uključujući kontrolu tjelesne mase, funkcije mozga, kardiovaskularnog zdravlja i mentalnog zdravlja. Važna napomena za sve čitatelje: obavezno prije primjene bilo kojeg od gornjih savjeta i prije nego se počnete baviti povremenim postom i prilagodite jelovnik vlastitim potrebama, konzultirajte stručnjaka nutricionista i vašeg liječnika!

Sanela Kisic

Kako vam ide? Osjećate li se drugačije primjenom ovih savjeta? Trebate li pomoć ili odgovor na bilo koje samo vaše pitanje? Javite mi se na Sanela.Kisic@MyNutriality.com i rado ću pomoći vama i vašim najdražima.

bottom of page