top of page

KAVA U TRUDNOĆI - JE LI PREPORUČLJIVA I KOLIKO MOŽE BITI ŠTETNA?

Kava u trudnoći, da ili ne? Mnoge studije istražuju utjecaj kofeina tijekom trudnoće. Savjete donosi Gravidon A, najkompletniji dodatak prehrani za trudnice

kava u trudnoći

Kava u trudnoći, da ili ne? Mnoge studije istražuju utjecaj kofeina tijekom trudnoće. Savjete donosi Gravidon A, najkompletniji dodatak prehrani za trudnice


Kava je popularno piće u kojem uživamo svakodnevno, no kada dolazimo do teme – kava u trudnoći, važno je porazgovarati sa stručnjacima i razmotriti je li je dobro piti i tijekom trudnoće. Kava sadrži kofein, stimulans koji se brzo apsorbira u krvotok i tako može proći kroz posteljicu do fetusa.


Mnoge studije koje su istraživale utjecaj kofeina tijekom trudnoće, složile su se da umjerena konzumacija kofeina (200-300 mg dnevno) vjerojatno neće imati štetne učinke na trudnoću. Međutim, postoje neka ograničenja i važno je konzultirati se s liječnikom o vlastitoj situaciji.

kava u trudnoći

Rizici

Prekomjerna konzumacija kofeina tijekom trudnoće može biti povezana s povećanim rizikom od pobačaja, prijevremenog poroda, niskog porođajne težine i drugih komplikacija. Kofein također može povećati srčanu frekvenciju i krvni tlak, što može biti nepoželjno tijekom trudnoće.


Ako planirate zatrudnjeti ili već jeste trudni, razgovarajte s liječnikom o pijenju kave ili drugih napitaka koji sadrže kofein. Oni će moći uzeti u obzir vaše osobne okolnosti i dati vam specifične smjernice.

kava u trudnoći

U nastavku pročitajte nekoliko potencijalnih pozitivnih učinaka umjerene konzumacije kave tijekom trudnoće, o kojima govore stručnjaci

  • Poboljšanje mentalne budnosti: Kofein u kavi može vam pomoći da ostanete budni i osvježeni tijekom trudnoće, posebno ako se borite s umorom.

  • Poboljšanje probave: Kava ima blagi laksativni učinak koji može pomoći u prevenciji ili ublažavanju problema s probavom, koji su česti tijekom trudnoće, poput zatvora.

  • Poboljšanje raspoloženja: Kava može imati blagi antidepresivni učinak i pomoći u poboljšanju raspoloženja. Međutim, treba biti oprezan jer osjetljivost na kofein može varirati, a neke trudnice mogu biti osjetljivije na njegove učinke.

U svakom slučaju, najbolje je konzultirati se s liječnikom o vlastitoj situaciji i dobiti individualne smjernice, o konzumaciji kave ili drugih napitaka koji sadrže kofein tijekom trudnoće.

kava u trudnoći

Alternativna pića

Na kraju, uvijek je najbolje biti umjeren u konzumaciji kofeinskih napitaka tijekom trudnoće. Ako ste i dalje zabrinuti zbog kofeina, uvijek vam ostaje zamjena kave na onu bez kofeina ili pijenje drugih alternativnih pića poput biljnih čajeva.


Pročitajte više na gravidon.hr/studije/ o najkompletnijoj suplementaciji u trudnoći.


Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
kava u trudnoći

Comments


bottom of page