top of page

ALERGIJE U TRUDNOĆI

Kako razlikovati prehladu od alergije tijekom trudnoće?

Dogodi li vam se da u trudnoći počnete kihati i kašljati, te vas počnu "svrbjeti" oči i grlo, možda se pitate je li tome uzrok neko drugo stanje. S druge strane, ako ste prije trudnoće imali alergije, pitat ćete se kako će to utjecati na bebu i smijete li uzimati neke dodatke prehrani protiv alergija.


Kako razlikovati prehladu od alergije tijekom trudnoće?

Može li se tijekom trudnoće prvi put dobiti alergijska reakcija na nešto, odgovor je apsolutno da! Alergije čak mogu biti vrlo česte u tom razdoblju, a može se dogoditi i da se kasnije ne ponove. Bilo da vam se to događa prvi put ili ste već dulje vrijeme alergični na nešto, to svakako ne mora biti znak da biste se trebali zabrinuti. Alergije obično ne utječu na zdravlje majke ili djeteta. Naše bebe su sigurne čak i kada mama ima alergiju.

U svakom slučaju, ako primijetite alergijsku reakciju, bilo da se radi o alergijskom rinitisu ili kašlju, ako vas muči ambrozija ili pelud ili možda neka hrana, grinje, prašina, svakako se trebate javiti liječniku. Vaš ginekolog će vam najbolje preporučiti prave korake. Kod nekih žena simptomi mogu biti isti kao prije trudnoće, kod nekih se malo pojačaju, a neke imaju sreće pa osjete manje simptome alergije. To je stvarno individualno. Ako osjetite bilo koji od sljedećih simptoma:

  • Svrbež u očima

  • Suzne oči

  • Svrbež u grlu ili nosu

  • Curenje nosa

...vrlo je vjerojatno da tijekom trudnoće patite od alergija. Obratite posebnu pozornost na doba godine. Ako se to dogodi u proljeće ili jesen, najvjerojatnije su to znakovi alergije. U svakom slučaju morate posjetiti liječnika. Nabrojite simptome i zatim nastavite u smjeru koji on odredi. Pazite da ne budete "sam svoj doktor", jer ako ste u drugom stanju, niste sami. Postoji još jedno malo biće.

Što možete učiniti?

U svakom slučaju, u dogovoru s liječnikom, obratite pozornost na sastav lijekova protiv alergija i jesu li prikladni za trudnice. Na raspolaganju su vam lijekovi, sprejevi, tablete. Odaberite ono što je najudobnije za vas i vašu bebu, a istovremeno vas čuva. Čuvajte svoje zdravlje i zdravlje svoje još nerođene bebe! Više informacija o Lertalu, prirodnom savezniku u terapiji alergijskog rinitisa potražite odmah na lertal.hr


Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Comments


bottom of page