top of page

HENKEL I KAUFLAND OČISTILI PODMORJE OTOKA IŽ

U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

U sklopu projekta „Čiste luke, čisto more“, Henkel i Kaufland u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odlučili su očistiti Jadransko more. Ususret novoj sezoni ljetovanja, s Društvom istraživača mora 20.000 milja, očistili su podmorje uvale Veli Iž otoka Iža i poručili da zajedno možemo sanirati morski otpad.

Nakon prodajne akcije u poslovnicama Kauflanda u kojim su do 28. veljače sudjelovali svi kupci Fa, Vademecum i Schauma proizvoda, stiglo je finale projekta – čišćenje podmorja dan nakon Dana planete zemlje. Projekt Društva 20.000 milja dosad je uspješno očistio lokalne lučice od otpada na otocima Olib, Silba i Ist, a njihovim akcijama ne uklanja se samo otpad tih lučica već se i educira otočane o opasnostima koje prijete od otpada u moru. Ovom nacionalom akcijom educiralo se građane i o količinama otpada koje više nisu nezamjetne.

Svaki otok dobio je po jednu edukativno–informativnu personaliziranu ploču koja na hrvatskom i engleskom jeziku predstavlja svima osnovne činjenice i pojmove o otpadu u moru. - S morskog dna na kopno smo uspjeli izvući nešto više od 500 kg otpada. Najzanimljiviji podatak s ove akcije je da smo na dnu pronašli čašicu od jogurta na kojoj se vidi da je proizvođač Zadarska mljekara koja ne radi od sredine 90-tih. No čašica je, nažalost, još uvijek bila na dnu do danas. Ako sve akcije budu ovako uspješne, naše će Jadransko more biti plavije, veselije i zdravije - poručile su dopredsjednica Društva Barbara Čolić i voditeljica projekta Marta Sutlović.



bottom of page