top of page

DAMIR HOYKA PONOSAN NA POLAZNIKE 17.FOTOSOFIJE KOJIMA JE PRENIO SVE SVOJE ZNANJE

U prepunoj Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu

Hoyka
foto Hoyka

U prepunoj Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu jučer je otvorena izložba radova polaznika 17.Fotosofije, besplatnog seminara za naprednu fotografiju pod vodstvom umjetničkog direktora, fotografa Damira Hoyke. Svaki od petnaest seminarista predstavio se s mini serijom od tri rada snimljena na temu 'Art'.


- Seminar je koncipiran tako da sudionici osjete s kojim se sve izazovima fotografi susreću u stvarnim situacijama. Njihove fotografije poznatih objavljuju se u medijima koji prate celebrity scenu, modne u medijima koji prate modu, a fotografije snimljene na temu 'Art' izlažu se u galeriji. Veselim se ovoj gužvi na otvorenju jer moji seminaristi, od kojih neki prvi puta izlažu svoje radove, imaju prilike osjetiti prekrasnu energiju publike - rekao je Hoyka koji je tom prigodom polaznicima podijelio diplome o uspješno završenom seminaru.

I ovaj put kreativna energija Fotosofije privukla je talente iz raznih država regije, a ne samo Hrvatske. Tako su na otvorenje svoje izložbe u Zagreb došli fotografi iz Makedonije i Bosne i Hercegovine. Na kraju svečanosti, diplomante Fotosofije dočekalo je iznenađenje - medalje čiji su sponzori tvrtke 'Grawe' i 'Telemach'. Pokrovitelji izložbe nagradili su autore serije koja ih se najviše dojmila, pa su tako odličja pripala Domagoju Koloniću iz Varaždina i Petri Franjić iz Novog Travnika.


- Iznenađen sam, ali mi je i drago što je time prepoznata moja velika volja! Fotosofia je bila svojevrsni test na kojem sam ispitao svoje fotografske sposobnosti i ovo me definitivno motiviralo za daljnje bavljenje fotografijom – rekao je Domagoj Kolonić. Njegovo oduševljenje dijeli i druga dobitnica medalje Petra Franjić koja je na otvorenje izložbe doputovala iz BiH. - Dan kada sam izabrana u uži krug za Fotosofiu 17 za mene je bio jedan od najuzbudljivijih. A na seminaru sam upoznala kvalitetne ljude koji su mi ubrzo postali jedni od srcu najdražih. Medalja je samo zapečatila već ogromnu ljubav prema fotografiji jer se ona nakon seminara ustostručila – rekla je Petra.

Među brojnim uzvanicima otvorenje izložbe nije propustila ni Antonia Ćosić, novinarka i TV voditeljica emisije Vijesti iz kulture, koja je ove godine bila model polaznicima Fotosofije na temu celebrity portret.

- Mnogo puta sam čula od stručnjaka ili vidjela rezultate istraživanja koji govore na koje sve načine umjetnost može biti blagotvorna, smirivati ili pozitivno utjecati na kvalitetu života. Izložba Fotosofia mi se svidjela zbog divnih fotografija i inspirativnih motiva, ali više od toga svidio mi se koncept. Mladi ljudi su dobili vjetar u leđa od vrhunskog stručnjaka i priliku da se pokažu svijetu i zablistaju. Gurati mlade u prvi plan odlika je velikih i stoga pohvale Hoyki i svima njima ponaosob što su dobili priliku, a zatim je i iskoristili te s nama podijelili svoju jedinstvenu umjetnost - rekla je Antonia.

Na otvorenju je bio i glumac Filip Vidović, također jedan od modela za celebrity portret, koji već najavljuje da bi i iduće godine volio sudjelovati na Fotosofiji. - Ovo je jako važan, kreativan i kvalitetan projekt, i ono što je najvažnije spaja ljude koji se možda ne bi profesionalno susreli. Hoyka i ekipa mladih fotografa rade s velikim entuzijazmom i izuzetno mi je drago što sam dio njihove priče. Oduševilo me što rade opušteno i kreativno te stvaraju razigrani odnos sa svojim modelima – kaže Filip. Ulaz na izložbu otvorenu do 17. studenog 2022. je slobodan, a informacije o načinu prijava na sljedeći seminar planiran za lipanj 2023. zainteresirani će moći pratiti na fotosofia.info i Instagram profilu Fotosofiahoyka.

Commenti


bottom of page