top of page

ALERGIJA NA TRAVE - KOJI ALERGENI MOGU IZAZVATI NAJVIŠE ALERGIJA?

Alergija na trave, poznata i kao peludna groznica ili sezonski alergijski rinitis, može se javiti kao reakcija na pelud različitih vrsta trava

alergija na trave

Alergija na trave, poznata i kao peludna groznica ili sezonski alergijski rinitis, može se javiti kao reakcija na pelud različitih vrsta trava


Diljem svijeta, okruženi smo sa više od 30 različitih alergena trava. One trave koje mogu izazvati najviše alergija opisali smo vam niže, a kako bismo barem malo pomogli da se od njih zaštitite što više možete

  1. Ambrozija: Ambrozija je jedan od najčešćih alergena trava. Simptomi alergije na ambroziju mogu uključivati kihanje, curenje nosa, svrbež i peckanje očiju, svrbež grla, kašalj i umor.

  2. Timothy trava: Timothy trava je česta trava u livadama i pašnjacima. Simptomi alergije na Timothy travu mogu uključivati kihanje, curenje nosa, svrbež i peckanje očiju, osjećaj pritiska u licu, kašalj i umor.

  3. Bijela trava: Bijela trava često se nalazi na livadama i pašnjacima. Simptomi alergije na bijelu travu mogu uključivati kihanje, curenje nosa, svrbež i osip na koži.

  4. Trava pljevašica: Trava pljevašica je česta na poljima i obrađenom tlu. Simptomi alergije na travu pljevašicu mogu uključivati kihanje, curenje nosa, svrbež i peckanje očiju, osjećaj pritiska u licu, kašalj i umor.

  5. Kukuruz trava: Kukuruz trava česta je uz puteve i na poljima. Simptomi alergije na kukuruz travu mogu uključivati kihanje, svrbež i peckanje očiju, curenje nosa i umor.

  6. Raigras: Raigras se često nalazi na pašnjacima i sportskim terenima. Simptomi alergije na raigras mogu uključivati kihanje, curenje nosa, svrbež i peckanje očiju, osjećaj pritiska u licu, kašalj, otežano disanje i umor.

alergija na trave

Simptomi alergije na trave slični su simptomima drugih alergijskih reakcija dišnog sustava. Najčešći simptomi uključuju kihanje, curenje nosa, svrbež i peckanje očiju, osjećaj pritiska u licu, kašalj, otežano disanje i umor. Kod nekih osoba mogu se javiti i kožni simptomi poput osipa ili svrbeža.


Važno je napomenuti da simptomi i težina alergijskih reakcija mogu varirati od osobe do osobe. Ako sumnjate da imate alergiju na trave, preporučljivo je konzultirati se s alergologom kako biste dobili individualnu dijagnozu.


Koja vrsta trave može izazvati najviše alergija?

Najviše alergija može izazivati ambrozija zbog svoje vrlo jakog peluda. Čak i mala količina peluda ambrozije u zraku može izazvati alergijske reakcije kod osjetljivih osoba. Ambrozija je poznata po tome što ima dug period cvatnje i otpušta velike količine peludi u zrak.

Da biste se zaštitili od alergija na trave, pokušajte primijenitih ovih nekoliko korisnih savjeta:

  1. Pratite vremenske prognoze: Ako znate da je razina peluda trava visoka, možete se pripremiti i poduzeti dodatne mjere zaštite.

  2. Ostanite unutra ujutro: Rano jutro je obično vrijeme kada je koncentracija peluda trava najviša. Pokušajte ostati unutra ili ograničiti vrijeme provedeno na otvorenom u tom razdoblju.

  3. Držite prozore zatvorenima: Držite prozore i vrata zatvorenima kako biste spriječili ulazak peluda u vaš dom.

  4. Koristite klima uređaj s filtrom: Klima uređaji s filtrom mogu filtrirati pelud iz zraka u vašem domu ili automobilu.

  5. Nosite zaštitnu masku: Kada izlazite na otvoreno, nošenje maski koje filtriraju pelud može vam pomoći da smanjite izloženost alergenima.

  6. Tuširajte se i mijenjajte odjeću nakon boravka na otvorenom: Tuširanje i mijenjanje odjeće nakon boravka na otvorenom pomažu u uklanjanju peluda s tijela i odjeće.

Važno je također konzultirati se s alergologom ili ljekarnikom kako biste dobili personalizirane savjete i moguće preporuke za lijekove ili terapije koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergije na trava.

alergija na trave

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima


Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
bottom of page