top of page

ŠTO JE KVERCETIN I KAKO MOŽE POMOĆI KOD ALERGIJA?

Kao biljni pigment kvercetin se nalazi u mnogim biljnim vrstama i u namirnicama crveno vino, crni luk, zeleni čaj, jabuke, ginko biloba i brojnim drugima

kvercetin

Što je kvercetin i kako može pomoći kod alergija?


Kao biljni pigment kvercetin se nalazi u mnogim biljnim vrstama i u namirnicama crveno vino, crni luk, zeleni čaj, jabuke, ginko biloba i brojnim drugima

Kvercetin je biljni spoj koji pripada skupini flavonoida, biljnih pigmenata koji se nalaze u različitim voću, povrću, ljekovitim biljkama i drugim izvorima.

Poznat je po svojim antioksidativnim, protuupalnim i antikarcinogenim, a mnogi spominju njegova antialergijska svojstva.

kvercetin

U kojim slučajevima je kvercetin, jaka antioksidativna tvar, pokazala pozitivno djelovanje na ljudski organizam?

  1. Protuupalno djelovanje: kvercetin ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju kronične upale u tijelu. Studije su pokazale da kvercetin može smanjiti razinu upalnih markera, kao što su C-reaktivni protein (CRP) i interleukin-6 (IL-6), te smanjiti simptome upalnih bolesti kao što su astma, artritis i upalna bolest crijeva.

  2. Zaštita srca: može imati pozitivan učinak na zdravlje srca. Istraživanja su pokazala da kvercetin može smanjiti razinu lošeg kolesterola (LDL), povećati razinu dobrog kolesterola (HDL), smanjiti oksidaciju LDL kolesterola i poboljšati protok krvi. To može smanjiti rizik od srčanih bolesti, uključujući koronarnu arterijsku bolest i hipertenziju.

  3. Antioksidativna zaštita: Kao snažan antioksidans, može pomoći u neutraliziranju slobodnih radikala i smanjiti oksidativni stres u tijelu. Oksidativni stres može pridonijeti razvoju mnogih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, neurodegenerativne bolesti, dijabetes i određene vrste karcinoma. Kvercetin može pružiti zaštitu od oksidativnog oštećenja i podržati zdravlje stanica.

  4. Imunološka podrška: kvercetin može imati imunomodulatorni učinak, potičući imunološki sustav da djeluje učinkovito. On može potaknuti proizvodnju protuupalnih citokina i pomoći u regulaciji imunoloških odgovora. To može biti korisno kod alergijskih reakcija, autoimunih bolesti i infekcija.

  5. Neuroprotekcija: kvercetin je pokazao potencijalnu neuroprotektivnu ulogu u istraživanjima na životinjama. On može imati pozitivan utjecaj na zdravlje mozga i smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

kvercetin

Kvercetin i antialergijsko djelovanje

Kvercetin je flavonoid koji je poznat po svojim antialergijskim svojstvima. On može pružiti olakšanje od simptoma alergija i smanjiti ozbiljnost alergijskih reakcija na nekoliko načina:

  1. Blokiranje oslobađanja histamina: kvercetin ima sposobnost blokiranja enzima koji su odgovorni za oslobađanje histamina. Histamin je tvar koja se oslobađa kao odgovor na alergen i izaziva simptome alergijskih reakcija. Kada kvercetin inhibira oslobađanje histamina, to može smanjiti intenzitet simptoma alergije poput svrbeža, oticanja, kihanja i osipa.

  2. Smanjenje upale: kvercetin ima protuupalna svojstva koja mogu smanjiti upalni odgovor povezan s alergijskim reakcijama. On može inhibirati proizvodnju upalnih medijatora poput prostaglandina i leukotriena. Smanjenje upale može olakšati simptome alergija, kao što su začepljenje nosa, crvenilo očiju i osip.

  3. Stabilizacija mastocita: mastociti su stanice uključene u alergijske reakcije jer oslobađaju histamin i druge medijatore. Kvercetin može pomoći u stabilizaciji membrana mastocita, što ih čini manje osjetljivima na alergene i smanjuje oslobađanje histamina. To može doprinijeti smanjenju simptoma alergija i smanjenju ozbiljnosti alergijskih reakcija.

  4. Regulacija imunološkog odgovora: kvercetin može modulirati imunološki odgovor tijela, posebno kod alergijskih reakcija. On može poticati proizvodnju protuupalnih citokina i smanjiti proizvodnju upalnih citokina. Ovo može pomoći u uravnoteženju imunološkog sustava i smanjenju prekomjerne reaktivnosti na alergene.

Patite li od alergija, svakako se konzultirajte s vašim liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja dodataka prehrani ili promjene terapije.

Zanimljivo za znati

Kao biljni pigment kvercetin se nalazi u mnogim biljnim vrstama, kao i u namirnicama kao što su crveno vino, crni luk, zeleni čaj, jabuke, ginko biloba i brokula.


Doznajte više o kvercertinu u Lertalu >> lertal.hr/sastav


Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima. Kupiti ih možete u najbližoj ljekarni ili online


Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
bottom of page