top of page

AMBROZIJA ALERGIJE – KAKO PREPOZNATI ALERGIJU NA AMBROZIJU?

Alergija na ambroziju, poznata i kao polenska groznica ili sezonski alergijski rinitis, česta je vrsta alergije. Savjete donosi Lertal

ambrozija alergije

Alergija na ambroziju, poznata i kao polenska groznica ili sezonski alergijski rinitis, česta je vrsta alergije koja se javlja tijekom sezone cvjetanja ambrozije. Ambrozija je biljka koja otpušta velike količine polena u zrak, a polen ambrozije je jedan od najčešćih alergena.


Simptomi alergije na ambroziju mogu biti:


1.Respiratorni

  • Kihanje

  • Curenje ili začepljen nos

  • Svrbež u nosu, grlu ili očima

  • Kašalj

  • Kratak dah ili otežano disanje

  • Piskanje u plućima (ako patite od astme)

ambrozija alergije

2. Očni simptomi:

  • Crvene, svrbežne i suzne oči

  • Oticanje kapaka

  • Osjetljivost na svjetlost

ambrozija alergije

3. Opći simptomi:

  • Umor

  • Glavobolja

  • Poremećaj sna

Simptomi alergije na ambroziju mogu biti slični simptomima prehlade, ali se javljaju sezonski i obično se pogoršavaju tijekom perioda visokog izlaganja polenu ambrozije. Alergijske reakcije na ambroziju mogu varirati u intenzitetu, a neki ljudi mogu imati ozbiljnije simptome koji utječu na kvalitetu života.

ambrozija alergije

Kako prepoznati ambrozija alergije?


Ambrozija alergije mogu se prepoznati na temelju simptoma i vremenskog uzorka pojave simptoma. Ovih nekoliko karakteristika mogu vam pomoći u prepoznavanju alergije na ambroziju:


1. Sezona ambrozije: Alergija na ambroziju obično se javlja tijekom sezone cvjetanja ambrozije, koja je obično od ljeta do ranog jeseni, između srpnja i rujna, ovisno o području u kojem živite. Ako primijetite da se simptomi javljaju svake godine u isto vrijeme, to može ukazivati na alergiju na ambroziju.


2. Imate respiratorne simptome: Tipični simptomi alergije na ambroziju uključuju kihanje, curenje ili začepljen nos, svrbež u nosu, grlu ili očima, kašalj, kratkoću daha ili otežano disanje te piskanje u plućima kod osoba s astmom. Ako imate ove simptome tijekom sezone cvjetanja ambrozije, moguće je da ste alergični na nju.


3. Muče vas suzne oči: Alergija na ambroziju može uzrokovati crvene, svrbežne i suzne oči, kao i oticanje kapaka. Ako primijetite ove simptome tijekom sezone ambrozije, to može biti indikacija alergije.

Važno je napomenuti da se simptomi alergije na ambroziju mogu razlikovati od osobe do osobe i da mogu varirati u intenzitetu. Ako sumnjate da imate alergiju na ambroziju, preporučuje se posjet alergologu koji će provesti detaljnu anamnezu, fizički pregled i po potrebi naručiti dodatne alergijske testove (kožne ili krvne testove) kako bi potvrdio dijagnozu.

ambrozija alergije

Također je korisno voditi dnevnik simptoma u kojem ćete zabilježiti pojavu simptoma, ozbiljnost i okolnosti u kojima se javljaju kako biste pružili dodatne informacije alergologu.

Ako posumnjate na ambrozija alergije, pokušajte odmah

  1. izbjegavati izlaganje polenu ambrozije koliko god je to moguće

  2. smanjiti boravak na otvorenom tijekom visokih koncentracija polena

  3. držati prozore zatvorenima

  4. i koristiti klima uređaje s filterima.

Za život bez simptoma alergije

Tražite li prirodnog saveznika, za život bez simptoma alergije, proučite Lertal tablete i sprej te kliničke studije o ovim proizvodima

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
bottom of page