top of page

REVOLUT OTKRIVA NAJBOLJI NAČIN ZA NADMUDRIVANJE PREVARANATA

Naučite kako uočiti prijevare s karticama

prijevare s karticama

Prevaranti mogu koristiti lažne web-stranice, adrese e-pošte i SMS poruke kako bi vas nagovorili da im date informacije o svojoj kartici. Ako vam ukradu podatke, mogu potrošiti vaš teško zarađeni novac, otvoriti nove račune i čak izvršiti prijavu za kredit na vaše ime. Evo nekoliko savjeta za prepoznavanje lažnih web-stranica i kako zaštititi podatke o svojoj kartici na internetu.


Kako uočiti lažne internetske trgovce Provjerite postoji li simbol lokota u traci za adresu ili pregledniku Lokot označava da je web-stranica šifrirana, tako da se ono što radite na istoj ne može presresti. Traženje lokota uvijek treba kombinirati s drugim provjerama, jer prevaranti mogu krivotvoriti ili kupiti ove lokote, tako da prisustvo lokota nije jamstvo da je web-stranica sigurna.

Pažljivo pregledajte web-stranicu prije nego što upotrijebite karticu Ima li na web-stranici pravopisnih ili gramatičkih pogreški? Je li stranica loše dizajnirana? Nudi li dobru politiku povrata? Ako išta od ovoga izgleda neobično, u većini slučajeva to znači da navigirate lažnom web-stranicom. Nemojte dovršiti svoju transakciju ako niste sigurni.

Provjerite društvene medije tvrtke i podatke za kontakt Imaju li prave sljedbenike na društvenim mrežama i legitimne objave? Navode li fizičku adresu i telefonski broj? Sadrži li adresa e-pošte naziv domene tvrtke ili je generička, poput Gmail adrese? Ako pošaljete poruku e-pošte na tu adresu, isporučuje li se ista?

prijevare s karticama

Zaštitite se uz jednokratne kartice Svaki put kada izvršite internetsko plaćanje Revolut virtualnom jednokratnom karticom, automatski ćemo uništiti postojeće podatke o kartici i generirati nove. Oni će se zatim pojaviti izravno u aplikaciji, kao nova jednokratna kartica. Te su kartice besplatne i dizajnirane kako bi zaštitile podatke o vašoj kartici od kloniranja prilikom internetskog plaćanja.


Kako prepoznati prijevaru putem SMS poruka (engl. smishing) Nikada nemojte kliknuti na linkove koje primite putem SMS poruka, čak ni ako se čini da te poruke dolaze od osobe ili tvrtke koju poznajete. Prevaranti mogu poslati poruke koje se čine kao da dolaze iz pouzdanih izvora poput Revoluta ili banke. Ako otvorite link za prijevaru, mogli biste dospjeti na web-stranicu ili obrazac koja od vas traži da unesete osobne podatke i podatke o kartici, da bi ih onda prevaranti iskoristili kako bi ukrali vaš novac.

Primjeri uključuju:

  •  Linkove koji vas pozivaju da ažurirate svoju adresu, platite račun ili kaznu.

  • Pozive da deblokirate ili odmrznete svoj račun.

  • Pozive da promijenite vrijeme dostave koju niste primili.

Ako primite poruku s linkom ili brojem, budite oprezni, čak i ako poruka tvrdi da dolazi od osobe ili tvrtke koju prepoznajete. Sjetite se da je najbolji način za postupanje kontaktirati s organizacijom izravno unutar njihove aplikacije ili koristeći službene kontakt podatke s njihove web-stranice.


Kontrolirajte sigurnost svoje kartice u aplikaciji   Ako mislite da su vaši podaci o kartici ugroženi ili ako vaš račun prikazuje transakcije koje ne prepoznajete, odmah zamrznite svoju karticu. Kako biste to učinili, otvorite odjeljak "Kartice" u aplikaciji. Pronađite karticu koju želite zamrznuti i dodirnite "Zamrzni karticu". Možete odabrati i "Odmrzni karticu" ako ste sigurni da vaša kartica nije ugrožena. O svemu doznajte više u centru za prijevare >> revolut.com/fraud-and-scam

bottom of page