top of page

SAVJETI ZAGREBAČKE BANKE: OPREZNO S KARTICAMA NA INTERNETU

Pročitajte upute i preporuke za sigurno korištenje karticama online

Svjesni važnosti sigurnosti prilikom korištenja karticama online, Zagrebačka banka izdvojila je nekoliko korisnih savjeta i pravila pomoću kojih možete smanjiti ili izbjeći rizike kartičnih prijevara, posebno kod pokušaja tzv. phishinga kojim se od vas mogu tražiti podaci o vašim karticama.


Prodaja putem oglasnika odnosno različitih servisa za posredovanje

Ako prodajete robu ili uslugu, jedini podatak koji je potreban vašem potencijalnom kupcu - fizičkoj osobi jest IBAN vašeg računa te vaše ime i prezime. Vrlo je važno da potencijalnom kupcu nikada ne dajete svoje kartične podatke: broj kartice, rok valjanosti i troznamenkasti broj s poleđine kartice, tzv. CVC te podatke o tokenu: broj tokena, OTP iz tokena ili SMS-a, APPLI2/MAC iz tokena, a kako bi vam navodno uplatio iznos na račun ili karticu.


Budite oprezni kada primite poruke, provjerite broj kao što je pozivni broj države s kojeg je stigla te ne otvarajte poveznice koje su vam dostavljene, a koje imaju samo za cilj prikupiti i zlouporabiti kartične podatke. Zapamtite i da su podaci o kartici i potvrde tokenom nužne samo kad samostalno kupujete na internetu od registriranih internetskih trgovina.

Lažni nagradni natječaji

Ako sudjelujete u nagradnim natječajima na društvenim mrežama, pripazite na lažne profile. Najčešće je riječ o profilima koji izgledaju kao oni nekih velikih kompanija ili trgovačkih centara te profili poznatih osoba s kojih vas obavještavaju da ste dobitnik te vam dostavljaju poveznicu na kojoj ćete unijeti svoje kartične podatke. Isto tako, ne nasjedajte na oglase da ste nešto vrijedno osvojili, primjerice najnoviji model skupocjenog mobilnog uređaja, samo ako uplatite mali iznos za nagradu (npr. 1 EUR). Unos kartičnih podataka za vas će imati višestruko veće troškove, a obećani uređaj nikada nećete primiti. Ako ste nešto osvojili, organizatoru nagradnog natječaja obično je dovoljno vaše ime i prezime te adresa za dostavu nagrade.

Poruke o poštarinama

Ako očekujete paket i primili ste poruku da trebate platiti poštarinu ili carinu, svakako provjerite e-adresu s koje ste primili poruku te ne otvarajte sumnjive poveznice. Obratite se dostavnoj službi putem koje očekujete svoju pošiljku za pojašnjenje oko dodatnog plaćanja ako niste sigurni da je poruka autentična. Kada naručujete robu na internetu, cijena dostave već je uračunata u trošak koji ste prethodno platili!


Nestanak kartice ili sumnjivi troškovi

Ako vam je ukradena kartica ili mobitel u kojem imate mobilno bankarstvo ili aplikaciju digitalnog novčanika, ili mislite da ste žrtva kartične prijevare, odmah se obratite Zagrebačkoj banci na broj telefona 01/3789 789, a više savjeta kako očuvati sigurnost na internetu potražite na internetskoj stranici Banke: Sigurna uporaba kartica i Kako očuvati sigurnost na internetu

Najvažnije, budite jako oprezni kada preko online grupa za kupoprodaju ili poznatih portala za preprodaju rabljenih proizvoda, kupujete bez mogućnosti izdavanja računa. Uvijek imate opciju platiti nepoznatoj osobi pouzećem, što u biti znači da prodavatelj treba otići u najbližu Poštu, proizvod staviti u poštin paket (ili neku svoju kutiju) i reći - proizvod i dostavu plaća preuzimatelj odnosno vi. Vi ćete proizvod dobiti sigurno u ruke, na vašu kućnu adresu, od poštara, platiti mu dogovoreni iznos, dok će prodavatelj svoj novac dobiti od Pošte. Čist račun, duga ljubav - bez da ste uplaćivati bilo koji iznos na nepoznati tekući račun te riskirali da bez željenog proizvoda ostanete!


Druga stvar na koju jako morate paziti je ona prilikom kupovine unosom broja kartice online. Danas na tržištu postoje kartice poput AirCasha, koju kupite na bilo kojem kiosku ili benzinskoj postaji te u minuti uplatite točno određeni iznos novca. Zatim taj broj kartice upisujete na online trgovinama, prilikom plaćanja na webshopovima koji nisu poznati i primjerice, ako želite kupiti određenu mobilnu aplikaciju. Nitko vam ne može ukrasti novac s takve kartice, jer ona nema mogućnost kreditiranja ili odlaska u minus, a ako se i dogodi da netko ukrade broj te kartice, uvijek možete kupiti novu. Želimo vam sretnu i sigurnu kupovinu online - poručuju iz Gossip redakcije.

bottom of page