top of page

OL ISTRIA MASLINOVA ULJA POSEBNA SU PRIČA

Hrvatski proizvodi prepoznati diljem svijeta

Maslinici stari i do 40 godina, smješteni tik uz more i njegovani pod istarskim suncem, prostiru se na površini od 220 hektara i predstavljaju najveći maslinik u Hrvatskoj. Na njima je zasađeno čak 65.000 stabala, koje godišnje daju više od 1000 tona ploda maslina, sorti kao što su leccino, istarska bjelica, ascolana, pendolino i picholine. Vrhunska istarska ekstra djevičanska ulja Ol Istria mogu se pohvaliti polustoljetnim ugledom i brojnim nagradama i priznanjima, koje su dobila diljem svijeta.

Prestižne nagrade

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Ol Istria pendolino dvije godine zaredom osvajilo je zlatnu medalju u kategoriji blagih ulja na prestižnom međunarodnom natjecanju maslinovih ulja Olive d’Or, koje se svake godine održava u Kanadi. Na internacionalnom natjecanju New York International Olive Oil Competition 2015. ekstra djevičansko maslinovo ulje Ol Istria Picholino osvojilo je zlatnu medalju, dok se srebrom okitilo ulje Ol Istria ascolana. Priznanje Flos Olei, jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja, dobilo je ulje Ol Istria mješavina sorti 2016. godine, dok se godinu iza toga priznanje dobio Ol Istria picholine.

Za proizvodnju jedne litre ulja Ol Istria potrebno je deset kilograma maslina, a u svakoj se kapi njihovog ekstra djevičanskog maslinovog ulja spajaju stoljetna tradicija i najsuvremenija agrotehnika i tehnologija proizvodnje, što potvrđuju i certifikati ISO 9001 i HACCP. Preradom maslina iz vlastitih maslinika hladnim postupkom, dobiva se ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se odlikuje izrazito visokim sadržajem prirodnih antioksidanta. Masline se beru ručno i prerađuju unutar 12 sati, a time se osiguravaju osnove za vrhunsku kvalitetu samog ulja. Sve sorte imaju specifičan okus, miris i intenzitet, tako da se ulja, kao i vino, mogu kombinirati uz različita jela.

Ol Istria ascolana izvanredno je harmonično ulje prepoznatljivo po intenzivnom voćnom mirisu na zrele rajčice i zrelu jabuku, ravnomjerne pikantnosti i gorčine. Tako harmonično ulje izvrsno je kao dodatak juhama, ribi, crvenom mesu, raznim tjesteninama s povrćem te desertima. Kao odličan desert preporuča se skuta ili svježi sir u emulziji meda i ulja ili mousse od čokolade s preljevom ascolane. Ol Istria istarska bjelica sljubljuje se uz razna jela: tipičnu istarsku fritaju od šparoga i pršuta, povrće na žaru, razne tjestenine s povrćem, razne salate, a posebno je zamijećeno kao kruna slastica od čokolade.

Ol Istria pendolino gastronomski je cijenjena sorta zbog punog zaokruženog okusa, zlatno-žute boje s mirisom masline, svježe pokošene djeteline, artičoke i delikatnim mirisom badema, dok je Ol Istria picholine ulje tamne boje koje starenjem dobiva izvanrednu kvalitetu, izražene pikantnosti i mirisa po zelenom plodu masline. Poslužuje se uz jaka jela, kao što je meso na žaru, ali i uz jako začinjena jela. Uz ovo ulje odlično idu i gorko povrće, zreli sirevi i deserti od gorke čokolade. >>> olistria.com.hr

bottom of page