top of page

KAVA SA GLJIVAMA NOVI JE HIT NA TRŽIŠTU

Proizvode Mushroom Cups proizvodi tvrtka iz Splita

Domaći start-up Mushroom Cups iz Splita pokrenuo je nedavno na platformi Kickstarter crowdfunding kampanju. Cilj je sakupiti 17.000 dolara, oko 107.000 kuna, a kako bi svoje proizvode - specijalnu kavu obogaćenu Mediteranskim gljivama, lansirali na globalno tržište. Uz pomoć EU projekta tvrtka je dosad odkupila više od 200.000 kuna vrijednih hrvatskih divljih Lisičica od strane profesionalnih berača sa potresom pogođenih područja, a samu kampanju podržavaju i 3 hrvatska Olimpijca - Dino Rađa, Mario Ančić i Blanka Vlašić.

Jedan od osnivača, Stipe Režić, prije osnivanja tvrtke bio je profesionalni košarkaš i nekoliko je godina igrao za Hrvatsku reprezentaciju. Zbog sporta je neprestano tražio kako ojačati snagu, izdržljivost, mentalnu jasnoću, brzinu ili reflekse te je stalno isprobavao nove suplemente, dijete i metode vježbanja. Umjetni dodati nisu mu pomogli, a gljiva Cordyceps bila je njegovo prvo veliko otkriće. Počeo ju je koristiti i osjetio kako je pun energije dok igra, a ubrzo nakon osvajanja prvenstva, gljive su postale dio njegove svakodnevice.


U 20 različitih lijekova koji su spasili ljudsku rasu u 20. stoljeću, 10 njih koristilo je različite vrste gljiva, ističe Stipe, koji je i vlastitom ocu pomogao sa teškim alergijama. U početku, otac nije imao naviku piti njegov pripravak od gljiva i često bi zaboravio. Ali nije zaboravljao piti svoju dnevnu doze kave. Stipe je dobio ideju, i gljive počeo miješati uz kavu. Mushroom Cups brend je rođen, a uskoro će čini sve sve ostalo biti povijest. Danas je udružen sa brojnim znanstvenicima i neovisnim lancima za gljive, a nedavno je njegov start-up izabran za 1 od 8 najperspektivnijih start-upa u prehrambenoj tehnologiji na svijetu.

Mushroom Cups koristi najmoderniji postupak ekstrakcije, gdje ekstraktiraju sve bioaktivne komponente na nižim temperaturama na taj način štiteći sve vitamine i minerale osjetljive na visoke temperature koje se koriste u komercijalnim procesima. Lisičarke, jedne od gljiva koje koriste, prirodno rastu u Lici i Gorskom kotaru, a imaju fantastičnu aromu i snažan kemijski sastav. Vrlo su bogate vitaminom D i imaju jednu od najviših prirodnih koncentracija vitamina B, koji igraju temeljnu ulogu u pretvaranju hrane u energiju i proizvodnji serotonina.

Kava obogaćena gljivama već se nalazi na policama specijaliziranih trgovina i prodaje se diljem svijeta, a u jednoj tubi po cijeni od 100 kuna, nalazi se 10 vrećica s kojima možete napraviti 10 kava. Postoji nekoliko vrsta Mushroom Cups kava, a svaka je posebna na svoj način. Otkrijte ih sve na mushroomcups.com/hr i uključite se u ovu originalnu >>> Kickstarter kampanju.

mushroom cups split, kava od gljiva

bottom of page