1/1

NIFTY TEST UMIRIT ĆE SVAKU BUDUĆU MAJKU

Zdravlje bebe važnije je od svega drugog

Kada žena ostane trudna, prvo što joj prolazi mislima je - hoće li se moja beba roditi zdrava? Nekada prije, one žene koje su se na trudnoću odlučile u kasnijim godinama, ali i one koje su u povijesti bolesti svoje obitelji imale teške trudnoće, često bi bile savjetovane obaviti amniocintezu. Pretraga tijekom koje se iz trbuha velikom iglom vadi tekućina, a kako bi se uvidjeli potencijalni zdravstveni problemi i anomalije, mnoge je žene prilično plašila. S razlogom, jer amniocinteza predstavlja rizik od spontanog pobačaja.


No, dobra vijest dolazi iz europske tvrtke Gene Planet, vodeće kompanije u razvoju genetskih ispitivanja. Test NIFTY koji su osmislili i omogućili na korištenje svakog trudnici, gotovo je za 88% smanjio provedbu amniocinteza, što su potvrdili ginekolozi diljem svijeta. NIFTY je neinvazivan, potpuno bezbolni i vrlo siguran prenatalni test koji služi za otkrivanje Downovog sindroma kao i drugih kromosomskih poremećaja koji su posljedica viška ili nedostatka kromosoma, tj. genetskih informacija u bebinoj DNK. Test NIFTY je siguran i jednostavan za korištenje, a provodi se nakon vađenja krvi trudnice. Bez ikakvih kompliciranih i bolnih pretraga, jedino što trudnica mora obaviti je pronaći ovlaštenu polikliniku i dati epruveticu krvi.


Test NIFTY može napraviti svaka trudnica i to već od 10. tjedna trudnoće, a rezultate će dobiti u roku 6 do 8 radnih dana. S pravom ovaj neinvazivan prenatalni test danas nazivaju vodećim u svijetu. Naime, dosad je više od 5 milijuna trudnica diljem Hrvatske i svijeta, napravilo svoj NIFTY test.

- Kada sam poželjela imati vlastito dijete, osjećala sam se slobodno i sretno. Uskoro, ostala sam trudna i iako se činilo da tijekom čitavih 9 mjeseci trudnoće mogu gajiti iste osjećaje, njih je ubrzo zamijenio strah i velika briga. Pitala sam se hoće li se moje dijete roditi zdravo, jer ja sam bila 'rubna' trudnica u 35-oj godini života. Imala sam brige zbog različitih bolesti o kojima su pričale majke oko mene, naravno i zbog svega što sam googlala i pročitala, i jednostavno sam željela znati unaprijed kako bih bila spremna za sve moguće komplikacije. Već u 2.mjesecu trudnoće, dogodilo mi se prvo krvarenje. Bebini otkucaji srca bili su u redu, no ja sam morala strogo mirovati. Tijekom jednog od sljedećih pregleda, doktorica me pitala - Želiš li napraviti prenatalni NIFTY test? Ja ti to stvarno savjetujem. I ja sam ostala u nedoumici - je li taj test nešto što se 'mora' ili imam pravo birati - prisjeća se svog iskustva urednica Gossipa Martina Kocijan Gulan test za downov sindrom u trudnoci, podobnik nifty test, prenatalni test nifty iskustva

Martina Kocijan Gulan, sin David i suprug Marko

NIFTY OTKRIVA POREMEĆAJE

- Znam da smo suprug i ja razgovarali o djeci koja se rode sa raznim sindromima, i bili smo svjesni toga da smo u skupini starijih roditelja, a najgori osjećaj bio bi nam da smo 9 mjeseci čekali našu bebu ne znajući hoće li sve biti u redu. Nije mi dugo trebalo da se odlučim i u privatnoj sam poliklinici naručila vađenje krvi i obavljanje NIFTY testa. Sjećam se da je cijena kompletnog testa, i za Down i za Edwardsov i za Patauov sindrom plus još testiranje na dodatne genetske poremećaje poput trisomija kromosoma 9, 16 i 22, bila 4.400 kuna. Naravno, svaka buduća mama bi taj novac radije uložila u kadicu, krevetić, kolica, nosiljku, odjeću i hrpu igračaka, ali kada smo usporedili novac potrošen na sve što smo kupili (i opremljenu sobu i kadicu koja mjeri kilažu i autosjedalicu i kolica sa posebnom ergonomijom), NIFTY je ispao najpovoljniji. Nakon 7 dana, na e-mail mi je stigao nalaz koji je potvrdio da je SVE u redu s mojim dječakom! Plakala sam čitav dan od sreće, a posebice jer sam oduvijek željela malog, zdravog muškića - dodaje Martina.