top of page

NAJBOLJI HRVATSKI CHEFOVI ZA GOSSIP OTKRILI ŠTO OBAVEZNO MORAMO KUŠATI OVIH BLAGDANA

Pročitajte savjete Stjepana Vukadina i Damira Tomljenovića te veliki gastro vodič po Baš Naš adventu

Stjepan Vukadin
Stjepan Vukadin

Započela je zimska sezona Baš Naš festivala, a ako ste u potrazi za novim, zanimljivim jelima koji plijene pažnju originalnom recepturom, ali i načinom serviranja Baš Naš advent okuplja najbolje od gastronomije, poznata kulinarska imena i blagdanski menu koji oduzima dah. Za poseban gastro doživljaj isplati se čekati u redu, jer su ove godine za najprimamljivije mirise i okuse zaslužni vrsni hrvatski chefovi: Marin Medak, Mario Mandarić i Stjepan Gojšić te najpoznatiji chef's trio – Damir Tomljanović, Stjepan Vukadin i Melkior Bašić, koje smo imali prilike pitati poneka zanimljiv pitanja!


Gossip: Što Zagrepčani najviše naručuju ovoga Adventa, koje ih slane i mesne delicije najviše privlače? - Ovisno o životnoj dobi, ali tradicionalna jela mislim da ipak najbolje prolaze kod svih generacija - otkrio je Damir, dok je Stjepan pojasnio - Na nasoj kućici najviše se naručuje faširanac i trgani juneći obrazi. Privlače ih i buncek sa zeljem, a uglavnom su jako pozitivni dojmovi na jela kada probaju.


Gossip: Što je no.1 u slatkim delicijama...ima li nekih posebnih želja pri narudžbama? - Fritule i germ knedle. Osobno, fritule s čokoladom, a germknedle s šljivama. Moj izbor - rekao nam je chef Tomljenović, a Vukadin nadopunio - Od slatkog imamo jednu opciju koja ke jako dobro prosla kod naših posjetitelja, vraćamo ih u djetinjtvo…pohani kruh s linoladom i preljevom od šumskog voća.


Gossip: Koja bi se jela, po vama, ovih blagdana obavezno trebala naći na stolu svakog Hrvata? - Bakalar i odojak s francuskom salatom. To su jela koja u mojoj obitelji oduvijek se blaguju u vrijeme Božića. Obitelj potvrdila - izjavio je Damir, dok je Stjepan dao svoj savjet svim home-made kuharima - Mislim da bi se trebala naći jela koja sebi obitelji mogu priuštiti. Jeli to janjetina, odojak, sarma ili savijača. Osobno, bez francuske salate i sarme ne mogu zamisliti blagdane, zaključio je pozitivno.

Damir Tomljenović
Damir Tomljenović

A bogatu ponudu raznovrsne i vrlo ukusne hrane, među ostalim i one koju spominju chefovi, pronaći ćete na čak 9 adventskih kućica u Zagrebu, koje ovih blagdana ne smijete propustiti. Na kućici Chef's trio možete probati jela Melikora Bašića, Faširanac s coleslow salatom i mliječnim pecivom koji se topi u ustima, te slatku deliciju Ima se, nema se, slatki pohani kruh s linoladom u umaku od šumskog voća, posutim šećerom u prahu. Stjepan Vukadin priprema bogatog izgleda Strgalo se june, trganu junetinu sa salatom i čipsom u pecivu, te bezmesno jelo Skoro pa vege bundevu, njoke s raguom od gljiva. Damir Tomljenović pronašao je izuzetnu kombinaciju okusa u jelima poput Zdimio buncek s kiselim kupusom i senfom, te Jagnje, ne dagnje, janjeća kobasicu u tijestu s pestom od luka. Ovaj spoj se pokazao i više nego odličnim, a tko bi odolio dobrom mesu i finom tijestu u osvježavajućem umaku.


Porchetteria by Mario Mandarić

Mario Mandarić, međunarodno priznati chef koji niže samo uspjehe, uvršten u listu Forbers 30 under 30, ove je godine dobio preporuku za Michelin vodič, a prepoznat je po pripremi vrhunskih mesnih specijaliteta. Na njegovoj kućici vas očekuju jela poput Pulled pork burger, od sporopečene svinjske plećke s coleslaw salatom, bbq umakom i brioche pecivom koje se topi u ustima. Mario nudi i teleću hrenovku sa sušenim lukom, topljenim chedar sirom te salatom, pod nazivom Tele, a ne svinja.

RougeMarin by Marin Medak & Kobasito by Stjepan Gojšić

Rougemarin kućica chefa Marina Medaka odabrala je temu „Bečka škola“, a na njoj možete probati specijalitete poput kranjske kobasice s topljenim sirom, debrecinke s ukiseljenim povrćem, Bečke hrenovke s krumpir salatom i šećer na kraju carski drobljenac, poznatiji kao Kezeršmarn, tradicionalni austrijski recept. Tu su i ostale slatke delicije poput vruće čokolade sa sljezovim kolačićima ili perecima, koje nikog neće ostaviti ravnodušnim. Kućica Michelin zvijezde, Stjepana Gojšića, nudi čak 7 raznih vrsta kobasica i hrenovki, a tu su i hrskavi krumpirići i kolutići od luka. Ističu street food varijantu graha s kobasicama sa hrskavim prženim batatom.


Alpska kućica, La fiesta & Čarobna fritula

Jelo Ko konj zapravo je konjska kobasica sa zapečenim grahom, kukuruzom, salatom i toplim brioche pecivom koju možete probati u Alskoj kućici, dok u kućici La fiesta kušajte mesna jela popout La chica debrecen, uz koju idu čak dvije vrhunske debrecinke, prženi luk, kiseli krastavci i umak. Na maloj kućici Čarobna fritula ispod glazbene pozornice, hranu pripremaju prema tradicionalnoj recepturi pod budnim okom chefova iz restorana s Michelin Bib Gourmet oznakom. U ponudi imaju fritule i germknedle s raznim punjenjima, umacima i posipima, a možete probati i Jaffa fritule s čokoladom i narančom.

Winter house & Mangosta

Adventska kućica Winter house nudi razne verzije burgera, sendviča, tortilla te brze zalogaje poput nachosa sa sirom, mozzarela sticks, chicken nuggets i krumpirića, a ako postoji adventski bucket list vjerujemo da je na vrhu kućica Mangosta s popularnim vrućim koktelima! Osim dobrih zalogaja, na Baš Naš adventu se možete ugrijati uz crno i bijelo kuhano vino Šoškić. Marin Medak je u svoju ponudu uvrstio vruće likere od jabuke i cimeta te lovački čaj koji je zapravo više od samog čaja. Najveći hit su fotogenični, šareni i topli kokteli Mangosta bara sa suhim ledom kojeg ćete sigurno zabilježiti sa svojim fotoaparatima.


Vjerujemo kako vam razloga za posjet Baš Naš adventu više ne treba. Barem tijekom adventa naprosto morate zaboraviti na svoju dijetu i uputiti se prema omiljenom gornjogradskom platou i sve do 7. siječnja uživati u glavnom odredištu tisuće sugrađana željnih dobrog druženja, puno smijeha, zarazne pjesme i plesa. Cjelokupni program pratite na službenoj Facebook stranici te Instagram profilu i vidimo se među kućicama!

bottom of page