top of page

LERTAL POZIVA: POČINJE SEZONA ALERGIJA, PRIPREMITE SE NA VRIJEME

Istraživanja pokazuju da čak 25% ukupne svjetske populacije ima neku vrstu alergije

Istraživanja pokazuju da oko 25% ukupne svjetske populacije ima neku vrstu alergije. Među njima su i proljetne alergije. Procjenjuje se da se svake godine broj alergičara poveća za 5 do 10%. Alergije ne zaobilaze ni odrasle ni djecu, a evo što ih uzrokuje!


Ponekad se dogodi da naše tijelo, t.j. imunološki sustav burno i pretjerano reagira na bezopasne čestice iz okoline (alergene). No, alergijske reakcije se ne manifestiraju same od sebe, potrebno je istovremeno djelovanje više čimbenika, od kojih su najvažniji genetska predispozicija i pad imuniteta. Njihovo istovremeno i zajedničko djelovanje često dovodi do pojave alergija.


Najčešći uzroci proljetnih alergija su zagađivači u zraku, uključujući i pelud. Pelud je vodeći onečišćivač zraka, zbog čega se prati njegova rasprostranjenost i koncentracija u zraku. Udisanje peludnih zrnaca dovodi do pretjerane reakcije imunološkog sustava. Imunološki sustav pogrešno prepoznaje pelud kao strano tijelo i proizvodi antitijela koja napadaju alergene (pelud), što dovodi do oslobađanja histamina. Histamin zatim dovodi do pojave niza tjelesnih reakcija, tj. tegobe koje prepoznajemo, naime kihanje, kašalj, curenje nosa itd.

Početak sezona alergija – cvjetanje drveća

Alergije su prisutne tijekom cijele godine, ali su puno češće u proljeće i jesen, kada biljke cvatu. Sezonski alergijski rinitis najčešće uzrokuje pelud drveća, trava i korova. U sezoni cvatnje pelud se prvi put pojavljuje u rano proljeće, od kraja veljače do sredine svibnja. Osoba može biti alergična na samo jednu vrstu peludi ili na više njih, a najčešće je to slučaj kada sezona alergija traje jako dugo.

Najčešći uzročnici proljetnih alergija su: breza, hrast, vrba, topola, platana, jasen, javor, grab, orah, tisa, bukva, brijest, bor, jela i dud (provjerite Kalendar alergija)


Koji su simptomi proljetnih alergija?

  • Suzne i nadražene oči

  • curenje nosa

  • svrbež i crvenilo nosa

  • kihanje

  • teškoće u disanju

  • suhi kašalj

  • crvenilo kože i svrbež kože

Prevencija i pomoć kod proljetnih alergija

Proljetne alergije gotovo je nemoguće spriječiti tijekom sezona alergija, no nekoliko savjeta može vam olakšati ovo razdoblje i umanjiti probleme i simptome alergija:

  1. Izbjegavajte dugi boravak u prirodi u vrijeme cvatnje biljaka, posebno kada je vrijeme suho, toplo i vjetrovito

  2. Koncentracija peludi najveća je u ranim jutarnjim satima (između 5 i 10 sati) pa u to vrijeme izbjegavajte provjetravanje i izlaske.

  3. Barem dva puta tjedno usisavajte i redovito brišite prašinu kako biste uklonili pelud iz stana

  4. Spriječite širenje peludi po stanu – redovito se tuširajte i često mijenjajte odjeću nakon izlaska, ako imate kućnog ljubimca obrišite ga nakon ulaska u stan kako biste uklonili pelud s dlake

  5. Izbjegavajte sušenje odjeće na otvorenom

  6. Ako možete, nabavite klima uređaje s filterima za pelud koji sprječavaju ulazak peludi u kuću

  7. Provjerite koncentraciju peludi u zraku

Unatoč svim preventivnim mjerama, simptomi alergije mogu biti vrlo izraženi i zahtijevaju poseban tretman za njihovo ublažavanje, a posebice dok traje sezona alergija. Liječenje alergijskog rinitisa obično započinje antihistaminicima. U težim slučajevima dodaje se kortikosteroid u obliku spreja za nos.

Cijepljenje protiv alergija također može smanjiti osjetljivost organizma na određene alergene. Preduvjet za provođenje imunoterapije je određivanje alergena na koji je osoba preosjetljiva. Postoji i oralna imunoterapija u kojoj se pije otopina alergena i tako se provodi imunizacija.


Kao preventivu i sredstvo za ublažavanje simptoma alergije isprobajte Lertal tablete i Lertal sprej za oči. Riješite se alergija prirodnim putem i krenite sa terapijom što prije! Kupite odmah svoje Lertal proizvode na behappy.hr


Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
bottom of page