top of page

Burj Khalifa: Ikona Dubaija koja dotiče nebo

Burj Khalifa visoki je neboder koji dominira horizontom grada

Burj Khalifa

Dubai, često opisan kao čudo moderne arhitekture, ponosno je sagradio neboder Burj Khalifa, građevinu koja dominira horizontom grada.


Povijest Gradnje

Burj Khalifa nije izgrađena preko noći. No, kako je ova ikona i najviša građevina na svijetu postala stvarnost?


Ideja i Koncept

Kako se rodila ideja o izgradnji ovog nevjerojatnog oblakodera?


Ideja o izgradnji Burj Khalife, prvobitno nazvane Burj Dubai, rodila se kao ambiciozan projekt u sklopu razvoja Dubaija kao svjetskog poslovnog i turističkog centra. Ova ideja potekla je od vodstva Dubaija i Emirata. Evo kako se rodila ideja o izgradnji ovog nevjerojatnog oblakodera:

  1. Ambicija Dubaija: Dubai je želio postati svjetski prepoznatljiv grad i privući investitore, turiste i poslovne ljude iz cijelog svijeta. Izgradnja najvišeg nebodera na svijetu bio je način da se to postigne.

  2. Inspiracija iz Zapada: Vodstvo Dubaija je proučavalo različite svjetske metropole, uključujući New York i Hong Kong, te se inspiriralo njihovim visokim neboderima.

  3. Ekonomski Razvoj: Dubai se transformirao u financijski i trgovački centar Bliskog istoka, privlačeći mnoge multinacionalne korporacije. Visoki neboderi su bili simbol tog ekonomskog uspjeha.

  4. Arhitektonska Izjava: Osim ekonomske koristi, Dubai je želio poslati snažnu arhitektonsku izjavu. Burj Khalifa je postala ikona modernog arhitektonskog stvaralaštva.

  5. Šeik Kalifa al-Nahjan: Zadnja, ali ne manje važna, šeik Kalifa bin Zayed Al Nahyan, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, podržao je projekt i dao mu svoje ime.


Iz tog razloga, Burj Khalifa nije samo visoka zgrada, već i simbol Dubaija i težnje Emirata za postizanjem izvrsnosti i prepoznatljivosti u svjetskim razmjerima.


Gradnja i Tehnologija

Koje tehnologije su korištene tijekom gradnje i koje su izazove prevladale?


Tijekom gradnje Burj Khalife, korištene su napredne tehnologije i inovacije kako bi se prevladali brojni izazovi. Kako bi se ubrzala gradnja, koristila se modularna konstrukcijska tehnologija. Veliki dijelovi zgrade izrađeni su unaprijed i montirani na gradilištu. Ova tehnika omogućila je bržu izgradnju.


Tijekom gradnje Khalife postavljen je rekord u visini na koju je pumpan beton. Ova tehnologija omogućila je ravnomjerno raspoređivanje betona u visinu zgrade. Za prijevoz radnika i materijala korišteni su visoki liftovi koji su omogućili učinkovito kretanje unutar zgrade. S obzirom na ekstremne klimatske uvjete u Dubaiju, sustavi za klimatizaciju i energetska učinkovitost bili su ključni za udobnost i održivost zgrade.

Burj Khalifa

Tehničke Značajke

Burj Khalifa ne nudi samo izgled - ona je tehničko čudo samo po sebi.


Koliko visoka je Burj Khalifa i kako je njegova struktura organizirana?


Burj Khalifa je najviša samostojeća struktura na svijetu, visoka 828 metara (2,722 stope). Zbog iznimne visine postala je simbol Dubaija i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sastoji se od 163 katova. Zgrada je podijeljena u nekoliko sekcija koje služe različitim svrhama. Donji dio zgrade obuhvaća trgovine, restorane i apartmane, dok se gornji dio koristi za stanovanje i poslovni prostor.


Arhitektonski dizajn: Burj Khalifa ima prepoznatljiv oblik, sastavljen od tri kraka koji se uzdižu prema vrhu. Ovaj dizajn nije samo estetski atraktivan, već i funkcionalan jer pomaže u ravnoteži i stabilnosti zgrade.


Materijali: Za izgradnju Burj Khalife korišteno je visokokvalitetni materijali, uključujući čelik, beton i staklo. Ovo je omogućilo izdržljivost i sigurnost zgrade.


Liftovi i Brzina

Koliko brzi su liftovi u ovom neboderu i koje su njihove posebne karakteristike?


Liftovi u Burj Khalifi su među najbržim na svijetu. Dosežu brzinu od otprilike 36 kilometara na sat, što ih čini među najbržim liftovima na svijetu. Liftovi su opremljeni naprednim sustavima za ubrzanje i usporavanje kako bi osigurali glatko putovanje unutar zgrade, čak i pri velikim brzinama. Svaki lift može primiti značajan broj putnika, što olakšava masovni prijevoz unutar nebodera.


Osvjetljenje i Arhitektonski Dizajn

Kako se promijenila noćna scena Dubaia zahvaljujući Burj Khalifi?


Burj Khalifa je značajno promijenila noćnu scenu Dubaia zahvaljujući svojoj impozantnoj arhitekturi i osvjetljenju. Njezina prisutnost dominira noćnim pejzažom grada i čini Dubai lako prepoznatljivim.


Burj Khalifa je opremljena spektakularnim LED osvjetljenjem koje omogućava različite svjetlosne predstave i boje tijekom noći. To stvara atraktivne vizualne efekte i dodaje dinamičnost noćnom pejzažu.


Neboder ima i komercijalne namjene, uključujući restorane i vidikovce s kojih posjetitelji mogu uživati u prekrasnom pogledu na noćni Dubai. To je stvorilo nove poslovne prilike i povećalo turizam.


Burj Khalifa često služi kao centar za posebne događaje i praznike u Dubaiu. Svake godine, tijekom Novogodišnjeg dočeka, organizira se spektakularni vatrometni show koji privlači tisuće posjetitelja.


Inspiracija za Dizajn

Kako su arhitekti pronašli inspiraciju za ovu jedinstvenu građevinu?


Arhitekti Burj Khalife pronašli su inspiraciju u islamskoj arhitekturi i kulturnom naslijeđu Bliskog Istoka. Građevina je oblikovana spiralnim dizajnom koji podsjeća na tradicionalne islamske motive i geometrijske uzorke. Osim toga, visoka minareta džamija i pustinjski krajolik regije Dubai bili su izvor inspiracije za njegovu visinu i oblik.


Arhitekti su također uzeli u obzir moderne inženjerske tehnike i tehnologiju kako bi stvorili ne samo ikonu Dubaia, već i svjetski rekord u visini. Kombinacija tradicionalnih elemenata i suvremenih tehnologija rezultirala je jedinstvenom građevinom koja se ističe u svjetskom arhitektonskom pejzažu.


Estetika i Unutrašnjost

Što se krije unutar Burj Khalife i kako je osmišljena njezina estetika?


Unutar Burj Khalife nalaze se korporativni uredi, luksuzni apartmani i stanovi. Također, zgrada sadrži najviši bazen na svijetu i jedini spiralni dizajn inspiriran tradicionalnom islamskom arhitekturom. Estetika Burj Khalife odražava spoj modernog inženjeringa s tradicionalnim motivima, poput otvorenih latica pustinjskih cvjetova.


Kulturni Značaj

Osim svojih tehničkih i arhitektonskih aspekata, Burj Khalifa ima duboki kulturni značaj.


Turizam i Posjetitelji

Koliko turista posjećuje Burj Khalifu svake godine?


Točan broj turista koji posjećuju Burj Khalifu svake godine varira, ali prema podacima dostupnim iz 2021. godine, ovu ikoničnu zgradu godišnje posjeti otprilike 1,87 milijuna turista. Burj Khalifa je jedna od najpoznatijih svjetskih turističkih atrakcija i simbol Dubaia, i privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Osim samog posjeta tornju, turisti često koriste priliku da se uspinju do njegovih vidikovaca kako bi uživali u spektakularnom panoramskom pogledu na Dubai.


Tijekom turističke sezone, posebno tijekom zimskih mjeseci, broj posjetitelja može biti znatno veći. Osim toga, Burj Khalifa često služi kao kulisa različitih događanja i manifestacija u Dubaiju, privlačeći dodatne posjetitelje. Njegova impresivna visina i arhitektonski dizajn čine ga neodoljivom destinacijom za ljubitelje putovanja i arhitekture diljem svijeta.


Nevjerojatne Anegdote

Postoje brojne zanimljive priče i anegdote o Burj Khalifi koje ostavljaju bez daha.


Rekordi i Podvizi

Koje rekorde je Burj Khalifa oborio i kakvi su podvizi postignuti tijekom njegove gradnje?


  1. Najviša građevina na svijetu: Burj Khalifa službeno je otvorena u siječnju 2010. godine i postala je najviša građevina na svijetu, s visinom od 828 metara.

  2. Najviša samostojeća građevina: Osim što je najviša građevina, Burj Khalifa je također najviša samostojeća građevina na svijetu, što znači da nema potpornih stupova ili struktura izvan zgrade koja bi je podržavala.

  3. Najviši vidikovac na svijetu: Neboder sadrži vidikovac koji se proteže na nekoliko katova i nudi spektakularan pogled na Dubai i okolicu.

  4. Korištenje ogromne količine betona: Tijekom gradnje Burj Khalife, upotrijebljeno je oko 330.000 kubičnih metara betona, što je ogromna količina materijala.

  5. Revolucionarna arhitektura i inženjering: Gradnja Burj Khalife bila je revolucionarna u pogledu inženjeringa i arhitekture, koristeći nove tehnologije i inovativne metode za postizanje svoje impresivne visine.

Burj Khalifa

Česta pitanja


1. Kako je Burj Khalifa dobila svoje ime?

Burj Khalifa je nazvan po Khalifi bin Zayedu Al Nahyanu, predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata.


2. Koliko je visoka Burj Khalifa?

Burj Khalifa doseže visinu od 828 metara, čineći ga najvišim neboderom na svijetu.


3. Koliko vremena je bilo potrebno za izgradnju Burj Khalife?

Gradnja Burj Khalife trajala je 6 godina, od 2004. do 2010. godine.


4. Koliko katova ima Burj Khalifa?

Burj Khalifa ima ukupno 163 kata.


5. Koliko košta posjet Burj Khalifi?

Cijena ulaznice za posjetitelje ovisi o odabranoj opciji i može se kretati od 149 do 533 AED (arapskih dirhema) što je od 36 do 132€.



bottom of page