top of page

NOVI TREND U PUTOVANJIMA SET-JETTING - SVI ŽELE IĆI NA MJESTA NA KOJIMA SE SNIMAJU POPULARNE SERIJE

Hrvatska turistička zajednica donosi najzanimljivije informacije

set-jetting

Grad Taormina na vrhu brda na Siciliji oduvijek je bio poželjna turistička destinacija, ali ove godine mnogi njegovi hoteli već su popunjeni za sezonu. Bogatstvo turizma zahvaljuje glamuroznom HBO-ovom trileru 'Bijeli lotos' čija se druga sezona odvija na tom talijanskom otoku.


Obožavatelji su iskoristili emisiju kao blagdansku inspiraciju - praksa koja je nazvana 'set-jetting'. A Sicilija nije jedina destinacija pogođena ovim trendom. Diljem svijeta set-jetting posvuda dovodi rekordan broj posjetitelja, od džungli Perua do sela Sjeverne Irske.


Što je set-jetting?

Set-jetting je izraz koji je osmišljen za odmor, na temelju mjesta snimanja popularnih filmova ili TV serija. Izvješće web stranice Expedia o trendovima putovanja za 2023. pokazalo je da su streamovani filmovi i TV emisije sada glavni izvori inspiracije za putovanja s 44 posto, daleko nadmašujući utjecaj društvenih medija s 15 posto, prenosi euronews.com

set-jetting

U Ujedinjenom Kraljevstvu 46 posto ispitanih putnika razmišljalo je o posjeti odredištu nakon što su ga vidjeli u emisiji ili filmu na platformi za streaming, a 36 posto već je rezerviralo putovanja. Putovanje na mjesta snimanja filmova i TV emisija nije novost - Novi Zeland privlači obožavatelje 'Gospodara prstenova' od ranih 2000-ih. I Pariz će ove godine biti prepun zahvaljujući romantiziranom prikazu u 'Emily u Parizu', kao i jezero Como u sjevernoj Italiji koje je bilo pozadina dramatičnih scena u 'Sukcesiji'.

set-jetting

Nadnaravna komedija 'Srijeda' dovela je do uzleta turizma u Rumunjskoj. Scene su snimane u studijima Buftea u blizini glavnog grada Bukurešta, gdje obožavatelji mogu razgledati setove. Film Martina McDonagha nominiran za Oscara 'Banshees of Inisherin' također privlači posjetitelje na eterične, vjetrovite otoke uz obalu Irske.


Turističke zajednice, hoteli i turoperatori brzo su reagirali na iznenadnu slavu svojih destinacija. Neke turističke tvrtke također zarađuju na trendu set-jettinga, nuđenjem ekstravagantnih iskustvava po visokoj cijeni.


bottom of page