top of page

KAKO PREPOZNATI ALERGIJSKI RINITIS KOD DJECE?

Lertal savjetuje: alergijski rinitis kod djece može se prepoznati na temelju karakterističnih simptoma

alergijski rinitis

Alergijski rinitis kod djece može se prepoznati na temelju karakterističnih simptoma. Evo nekoliko znakova i simptoma koji mogu ukazivati na alergijski rinitis kod djece:

  1. Kihanje: Djeca s alergijskim rinitisom često imaju često i nasilno kihanje, osobito nakon izlaganja alergenima poput peludi, prašine ili dlaka kućnih ljubimaca.

  2. Svrbež nosa: Djeca mogu osjećati svrbež unutar nosa, a često se trljaju nosom kako bi se oslobodili svrbeža.

  3. Začepljenost nosa: Začepljen nos može biti čest simptom alergijskog rinitisa kod djece. Djeca mogu se žaliti na osjećaj začepljenosti, otežano disanje kroz nos ili nosni glas.

  4. Curenje nosa: Alergijski rinitis može uzrokovati obilno curenje nosa kod djece. Izlučevine mogu biti bistre ili blago zamućene.

  5. Svrbež i crvenilo očiju: Alergijski rinitis često prati svrbež i crvenilo očiju. Djeca mogu često trljati oči kako bi ublažila svrbež.

  6. Osip i svrbež kože: U nekim slučajevima, djeca s alergijskim rinitisom mogu imati i svrbež i osip na koži, osobito ako su izložena određenim alergenima kao što su pelud ili prašina.

Važno je napomenuti da se simptomi alergijskog rinitisa mogu pogoršati u određenim uvjetima, poput izlaganja određenim alergenima ili tijekom određenih sezona. Ako sumnjate da vaše dijete ima alergijski rinitis, preporučuje se posjet pedijatru ili alergologu koji će provesti detaljnu procjenu i postaviti dijagnozu.

alergijski rinitis

Što prvo napraviti ako vidimo da naše dijete ima alergiju?

Ako primijetite da vaše dijete ima simptome alergijske reakcije, prvi korak je poduzeti određene mjere kako biste mu pomogli i utvrdili uzrok alergije. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti:

  1. Utvrdite mogući uzrok alergije: Pokušajte identificirati mogući uzrok alergijske reakcije kod djeteta. Ako je to alergija na hranu, razmislite o hrani koju je dijete nedavno konzumiralo. Ako je to alergijski rinitis, razmislite o okolišnim alergenima poput peludi ili prašine s kojima je dijete moglo doći u kontakt.

  2. Smirite dijete: Ako primijetite da dijete ima alergijsku reakciju, smirite ga i pokušajte ga držati mirnim. Reagirajte smireno kako biste smanjili moguću anksioznost i strah.

  3. Ako je potrebno, primijenite hitnu terapiju: Ako dijete ima ozbiljne simptome alergijske reakcije, kao što su otežano disanje, oticanje lica ili grla, ili druge teže reakcije, odmah pozovite hitnu medicinsku pomoć. Ako je dijete već dijagnosticirano s teškom alergijom i ima propisan autoinjektor s epinefrinom, primijenite ga u skladu s uputama koje vam je dao vaš liječnik.

  4. Potražite medicinsku pomoć: Nakon što smirite dijete i utvrdite da simptomi nisu hitni, trebali biste potražiti medicinsku pomoć. Posjetite pedijatra ili alergologa koji će provesti detaljnu procjenu i postaviti dijagnozu. Medicinski stručnjak će vam pružiti odgovarajuće upute i savjete za daljnje postupanje.

Važno je naglasiti da se ozbiljne alergijske reakcije, poput anafilaksije, trebaju tretirati kao hitan slučaj. U takvim situacijama, pozivanje hitne medicinske pomoći je prioritet kako bi se pružila odgovarajuća hitna skrb djetetu.

alergijski rinitis

Ako tražite prirodnog saveznika za alergije, preporučujemo vam uz vašu propisanu terapiju – Lertal tablete i Lertal sprej, koji se praktično šprica na zatvorene oči. Doznajte više o kliničkim studijama za Lertal proizvode na >> lertal.hr/klinicke-studije

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
bottom of page