top of page

VLATKA POKOS PREDLOŽILA TUŽBU U HRVATSKOJ

Poručila da smo zatucana, seksistička i primitivna zemlja

- Već sam se ranije željela osvrnuti na temu otvorene i bezočne diskriminacije žena na HRT-u, gdje se žene miče s ekrana jer su eto, STARE. Njihovo iskustvo pismenost i uopće znanje, nemaju apsolutno nikakve vrijednosti u zemlji koja se pretendira nazivati europskom! Istovremeno, prosijedi, trbušasti i ostarjeli muškarci se nastavljaju šepuriti po ekranima, dakako u društvu puno mlađih kolegica??!! To zorno pokazuje da se u Hrvatskoj žene doživljava isključivo kroz seksualnost, mladost i ljepotu, nitko ne mari za druge, puno važnije vrijednosti; osobito kad je u pitanju ozbiljno novinarstvo. Sramotno za nacionalnu televiziju kojoj je jedna od bitnih uloga, edukacija širokog gledateljstva! - poručila je oštro 50-godišnja Vlatka Pokos, koja je i sama bila TV voditeljica na javnoj televiziji.

- Gospođi Sauchi bih najozbiljnije predložila, ozbiljnu tužbu, koju će sigurno dobiti na sudu! I ne samo njoj, već svim pametnim i profesionalnim ženama koje su uklonjene s ekrana jer su ušle u nešto ozbiljniju životnu dob! Poručujem onima koji donose ovakve odluke da razmisle o gledateljima, koji su kad je u pitanju televizija, mahom stariji, emotivno i generacjjski vezani za svoje omiljene novinarke. Ovo nije pamflet protiv mladih lica, jer njih kroz koju godinu čeka ista sudbina. Na Zapadu su televizije pune žena u srednjim i vrlo ozbiljnim godinama, čak i 70-ima! Tretirani su s puno poštovanja i ljubavi i mlađe generacije od njih uče! Ali, ne u Hrvatskoj! Hrvatska ostaje zatucana, seksistička i primitivna. Među kanadskim Hrvatima je slična situacija: neki ljudi su smatrali da bih ja trebala voditi lokalni program na hrvatskom jer je prilično sramotno kako to izgleda i zvuči! Gospodin, koji je vlasnik licence i proizvodi program, a inače ima 85 godina, rekao je da sam ja stara i da želi djevojke u dvadesetima! To sto ne govore hrvatski jezik i ne znaju se ponašati pred kamerama, nije toliko bitno. Inače, nisam bila pretjerano zainteresirana, jer su honorari više nego bijedni i jadni. Televizijski posao među Hrvatima ne kotira visoko bez obzira gdje žive. Ja sam na svojoj koži osjetila primitivizam, seksizam i mizoginiju hrvatskog društva! - zaključila je Vlatka.

Podsjetimo, Vlatka je svoj komentar dala nakon što je objavljeno kako Ljiljana Saucha, dugogodišnja HRT-ovka urednica, novinarka i voditeljica više neće voditi 'Vijesti iz kulture' zbog toga što, kako je kazala 'HRT treba mlađa lica', piše Jutarnji list


Svojim javim komentarom i pozivom prema kolegici da tuži poslodavca, Vlatka je izazvala lavinu komentara brojnih žena ali i muškaraca - Slažem se...Di smo, što smo... Žalosno. Ja sam bila u šoku kad sam danas vidjelu njenu obavijest...pa jel moguće da se takve stvari zbilja događaju....sramota, sramota! Žalosno da, i koliko njih to smatra ok je još žalosnije. Žao mi je što je itko to iskusio, to je u svim sferama društva i treba o tome javno govoriti. Moja Vlatka još bi i bilo dobro da je samo kod Hrt-a takva situacija... Cijela nam je država takva. Prestrašno...koje omalovazavanje žena. Svakako u medijima ima prednost dama sa iskustvom nego neiskusna dekoltitana mlada nazovi novinarka. Ili, treba svima naći medijski prostor, nikako eliminirati starije. Svrstavaju žene u kategorije neupotrebljivih i svakako se treba protiv toga boriti - komentirali su mnogi

- Zrelost je predivna i ima svoju priču, puno kvalitetniju od one ne temeljene na iskustvu, nego samo estetici...Dame, čuvajmo se...bravo Vlatkice. Ne dajmo se. Bravo Vlatka! Napokon je netko javno izrekao činjenice ovog tužnog društva! Mi smo nepovratno izgubljeno društvo i nacija! Svako poštovanje gđi.Ljiljani,nadam se da ce glavni ravnatelj HRT-a shvatiti koliko ona znači za jednu nacionalnu TV kuću! Osobno sam odrastala uz lice gđe.Ljiljane i obožavala sam je gledati i tada i sada! Žene su u Hrvatskoj građani drugog reda, a odnos prema starijima je isto katastrofa. Osim na tržnici ili u trgovini, građane starije životne dobi rijetko se može vidjeti u kafićima, na javnim mjestima...dok u svijetu su oni uključeni u društvo...Ma i mentalitet Balkana... Većina smatra da žene su samo za pravit djecu i da nisu ni za vožnju auta sposobne... Primitivnost i neobrazovanost. Bravo Vlatka. Divno si opisala surovu istinu u našoj zemlji gdje se žene i dalje diskriminira i omalovažava osobito inteligentne, sposobne i nadasve obrazovane, a ušle su neku životnu dob gdje se ne gledaju njeni uspjesi i predanost poslu već bore na licu i koja kila više. Bravooo Vlatka...ovo je prava istina...to nije bilo ok...a žene od 50 godine pa nadalje imaju svoju kvalitetu...toplinu, zračenje...iskustvo..i ne mogu se usporediti sa mlađim ženama koje tek dolaze. U svijetu su prepoznate žene u tim godinama i cijenjenje su i trazene - dodali su brojni Vlatkini pratitelji.

bottom of page