top of page

GRAD VARAŽDIN OSVOJIO TITULU UNESCO-VOG GRADA GLAZBE

Grad Varaždin osvojio je titulu UNESCO-vog kreativnog grada iz područja glazbe

grad Varaždin

Grad Varaždin osvojio je titulu UNESCO-vog kreativnog grada iz područja glazbe, pridruživši se tako odabranom društvu gradova iz cijeloga svijeta koji se nalaze na UNESCO-voj listi kreativnih gradova. Varaždin je time postao prvi grad u Hrvatskoj koji se može pohvaliti ovom titulom, prenosi htz.hr


Službena potvrda o pridruživanju Varaždina UNESCO-voj mreži kreativnih gradova stigla je na sam Svjetski dan gradova, kada je UNESCO objavio popis od 55 gradova, novih članova Mreže, odabranih na natječaju za proglašenje UNESCO-ova kreativnog grada za 2023. Proglašeni kreativni gradovi prepoznaju važnost održivog urbanog razvoja te se obvezuju jačati ulogu kulture i kreativnosti.


UNESCO-va mreža kreativnih gradova osnovana je 2004. godine kako bi ojačala suradnju s gradovima koji su prepoznali kreativnost kao strateški čimbenik održivog razvoja s gospodarskih, socijalnih, kulturnih i okolišnih aspekata. Mreža sada broji 350 gradova iz više od sto zemalja svijeta i pokriva sedam kreativnih područja: obrte i tradicijske umjetnosti, dizajn, film, gastronomiju, književnost, medijske umjetnosti i glazbu.

grad Varaždin

Nakon opsežnih priprema, a na inicijativu Turističke zajednice grada Varaždina, koja je uz potporu Grada Varaždina te u suradnji s glazbenim i kulturnim institucijama pripremala kandidaturu, Grad Varaždin prijavljen je krajem lipnja na javni poziv za prijavu na natječaj za proglašenje UNESCO-ova kreativnog grada u 2023. godini kojeg je raspisalo Ministarstvo kulture i medija i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO. Podršku kandidaturi Grada Varaždina dalo je i Ministarstvo kulture i medija.


Ovaj veliki uspjeh predstavlja vrhunac dugogodišnjih nastojanja i posvećenosti Grada Varaždina u promicanju glazbene kulture i baštine. Varaždin ima dugu i bogatu glazbenu tradiciju, od Glazbene škole u Varaždinu, kao jedne od najstarijih i najuglednijih odgojno-obrazovnih ustanova u Hrvatskoj, koja je odgojila generacije učenika koji su izgradili uspješne karijere, poznatih glazbenika, uspješnih pjevačkih zborova, KUD-ova i ansambala. Varaždinske barokne večeri jedne su od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu i Špancirfest kao najpoznatiji hrvatski ulični festival.

grad Varaždin

Turističkoj zajednici grada Varaždina odobren je još jedan europski projekt iz programa Kreativna Europa, „Green streets of Europe“, čija je realizacija već i službeno započela. Prema podacima dobivenima od deska Kreativne Europe u Hrvatskoj, Turistička zajednica grada Varaždina jedina je turistička zajednica u Hrvatskoj kojoj su u proteklih deset godina odobrena čak dva projekta iz EU programa Kreativna Europa – „People power partnership“ i „Green streets of Europe“ >> varazdin.hr

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page