top of page

PROMOTIVNA KAMPANJA HGK: KUPUJMO HRVATSKO

Hrvatska gospodarska komora nastavlja s nacionalnom kampanjom Kupujmo hrvatsko

HGK kupujmo hrvatsko

Hrvatska gospodarska komora nastavlja s nacionalnom kampanjom Kupujmo hrvatsko − najprepoznatljivijom i najdugovječnijom kampanjom HGK. Već 25 godina kontinuirano se provodi radi promoviranja kvalitetnih hrvatskih brendova te osvješćivanja javnosti o važnosti kupnje domaćih proizvoda. Ovogodišnja kampanja Kupujmo hrvatsko započinje u vrijeme koje tradicionalno označava početak povećane potrošnje. Uključite se i vi, kada je to moguće, kupujte i darujte hrvatske proizvode jer na taj način pridonosite očuvanju radnih mjesta i domaće proizvodnje te jačanju konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.


Brojnim inicijativama i druge europske zemlje promoviraju potrošački patriotizam jer se učinci kupnje domaćeg proizvoda umnožavaju. Ako bi svaki hrvatski građanin prosječno mjesečno potrošio 14 eura (108 kuna) više na domaće proizvode, to bi donijelo rast bruto dodane vrijednosti za 1,1 posto godišnje te rast poreznih prihoda od jedan posto godišnje, pokazuje studija Ekonomskog instituta u Zagrebu.

HGK kupujmo hrvatsko

U 2023. godini Odjel za upravljanje kvalitetom proveo je istraživanje o prepoznatljivosti znakova kvalitete HGK Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko među potrošačima. Rezultati istraživanja pokazali su da je 92,9 posto ispitanika upoznato sa znakovima kvalitete HGK. Više od polovice anketiranih pri kupnji daje prednost proizvodima i uslugama sa znakovima kvalitete, i to 16,7 posto uvijek, 56,3 posto uglavnom, a 17,5 posto ispitanika ne obraća pozornost na proizvode i usluge sa znakom kvalitete.


Kao najvažniji razlog zbog kojeg kupuju hrvatske proizvode označene znakovima kvalitete HGK Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko 65,8 posto ispitanika navelo je poticanje razvoja proizvodnje domaćih kvalitetnih proizvoda. Drugi je razlog za kupnju označenih proizvoda i usluga povjerenje u takve proizvode i usluge, što je navelo 43,4 posto ispitanih, dok 20,8 posto njih smatra da su proizvodi i usluge sa znakom kvalitetniji od ostalih.


Povjerenje u domaći proizvod temelji se na stvarnim vrijednostima jer uz to što su, kao što pokazuje i ovo istraživanje, kvalitetniji, prehrambeni su proizvodi i svježi zato što u kratkom roku dolaze do kupca, a i svaka moguća reklamacija lakše je ostvariva. Sve to bitno je kupcima, posebice mladim potrošačima koji preferiraju savjesnu potrošnju i cijene njezin pozitivan utjecaj na okoliš.

HGK kupujmo hrvatsko

bottom of page