top of page

PATRICIA NOVAKOVIĆ ŽIVOT U INOZEMSTVU ZAMIJENILA JE ZA HRVATSKU

Ambiciozna mlada žena koja se ne boji ostvariti svoje snove, a gledamo ju na OTV-u

Patricia Novaković djevojka je koja osvaja na prvi pogled - ambiciozna, pametna i uspješna te ustrajna u svojim privatnim, ali i poslovnim ciljevima. Osim što je svestrana voditeljica i novinarka, život u inozemstvu odlučila je zamijeniti životom u Zagrebu, a sada je otkrila što ju je privuklo novinarstvu te kako joj je bilo živjeti i raditi u inozemstvu.


Kako si se počela baviti novinarstvom i što te privuklo televiziji?

Još od završetka srednje škole znala sam da se želim baviti novinarstvom i medijima, pa mogu reći da je moj izbor fakulteta bio prilično lagan i brz previše razmišljanja. Televizija je meni osobno najdraži medij jer se upravo kroz njega mogu najbolje izraziti.


Opiši čitateljima svoj put od fakulteta do prvog posla?

Fakultet sam završila sada već davnih dana i moj put je bio strmovit. Iskustvo sam stekla van granica Lijepe naše i to u nekoliko zemalja, i sa sigurnošću sada mogu reći da je to bila najbolja odluka i da moram sve bih ponovila. Mentalitet Iraca i Engleza je nešto posebno, ta njihova opuštenost i lagani način života je svakako nešto što ne vidimo često na Balkanu, a upravo su to neke od stavki koje pokušavam primjenjivati u svakodnevnom životu i mogu reći da mi i pomažu.

Možeš li se zamisliti u nekom drugom poslu?

Trenutno ne. Ovo je posao kojeg volim i u kojem se vidim još dugi niz godina. Znam čuti komentare da kada ću imati vlastitu obitelj, promijenit će se i moja ljubav prema televiziji. Ali nekako sumnjam u to jer ono što me najviše veseli je ta raznolikost posla i želja za upoznavanjem novih ljudi.


Kako ti je bilo živjeti i raditi u inozemstvu?

Svaka zemlja je bila drugačija i svaki posao je sa sobom nosio svoje izazove. Ali sada nakon što je prošlo već neko vrijeme od mog povratka u Zagreb, definitivno mogu reći da je bilo zabavno ali izazovno. Često dobivam pitanja je li se isplatilo otići i steći iskustvo van RH i trebaju li i drugi ići. Teško mi je govoriti u tuđe ime, jer kao što sam rekla bilo je jako izazovno. Velike količine emocija upravljaju vama u tim trenutcima i nije za svakoga. Sretna sam i zadovoljna svakom godinom provedenom vani. Mislim da je to pripomoglo izgraditi me danas ovakvu kakva jesam, a upoznala sam i puno novih prijatelja iz cijeloga svijeta s kojima se čujem i dan danas.


Koje vještine je potrebno imati za biti uspješna TV voditeljica?

S obzirom na to da je ovo posao bez radnog vremena, svakako bih preporučila puno strpljenja i jako malo planiranja što se tiče privatne strane života. Većinom znamo kada krećemo s poslom ali ne znamo kada završavamo. Uvijek se nešto može produžiti, dodatno snimati, uzimati izjave, tako da one česte kave s frendicama padaju u vodu. A naravno tu je i svakodnevna briga oko fizičkog izgleda, kosa mora uvijek biti čista i isfenirana, make up postojan, treninzi se u mom slučaju ne smiju preskakati, pa čak niti na one dane kada je to zadnja stvar koja mi se taj dan da raditi.

Koje su razlike između života i rada u inozemstvu i u Hrvatskoj?

Razlike su velike. U Hrvatskoj smo navikli da svatko zna sve raditi, dok je vani ipak nešto drugačije, tu si zadužen samo za svoj posao i imaš ga vremena odrađivati kvalitetno i polagano. Balkanci ne znaju za riječ lagano i strpljivo, tempo je jako ubrzan i što možeš obaviti danas, ne ostavljaj za sutra. Ali nije ni to ponekad loše, sve je stvar navike. No, postoji jedna stvar koja mi jako fali, a to je smirenost i život bez stresa, jer upravo takve živote vode Irci i Englezi.


Osim profesionalnog bavljenja medijima i odnosima s javnošću, koji su ti hobiji te kako provodiš slobodno vrijeme?

Nemam baš puno vremena za hobije, jer sam većinom na poslu, a i kad nisam odrađujem ga od kuće. Ali ono vremena što ulovim, volim provesti sa psom koji je jako zaigran i traži puno pažnje,a naravno tu su i prijatelji i obitelj koje pokušavam ugurati u raspored barem jednom u dva tjedna. Za opuštanje koristim kombinaciju dobrog treninga i slikanja na platnu, a nedavno sam krenula i sa izradom svijeća. To su sve hobiji koji se mogu odrađivati u ponoć, jer je tada najmirnije. Dok grad spava, ja uživam.

Što bi poručila mladim djevojkama koje se žele okušati u novinarstvu i na televiziji u ulozi voditeljice i urednice?

Poručila bih im ono što uvijek govorim, strpljenje i predanost poslu. Ovo nije posao koji se radi od 9-17h, već više posao koji nikada ne staje. Ali tako je na svakoj televiziji i rijetko koja voditeljica se može pohvaliti burnim privatnim životom s viškom slobodnog vremena. No, to je doza odricanja na koju je svaka od nas bila spremna onoga dana kada je dobila priliku kročiti u ovakav svijet medija.

bottom of page