top of page

LUKA NIŽETIĆ PREPORUČA DA KUHATE

Jela pohvalio i Mate Janković

Simpatični Luka Nižetić osim ljubavi prema glazbi, njeguje i ljubav prema kuhanju. Koliko je dobar u pripremi najrazličitijih jela, pokazao je i u jednoj sezoni Masterchefa, u kojoj je i pobijedio. Lukine recepte danas prati na desetke tisuća ljudi, a njegove kulinarske kreacije pohvalio je i chef Mate Janković


- NU SLANUTAK. Puno vas je pitalo za ovaj recept.. pa evo! Skuhaj slanutak koji si prethodno namočio. Kuhaj ga s malo soli, maslinovog ulja i dva lovorova lista. Kad je skoro gotov (pazi da nije prekuhan) procijedi, ostavi malo vode u kojoj se kuhao, trebat će ti. Zagrij maslinovo ulje, baci na ulje protisnuti češnjak, 2 režnja, neka samo malo požuti potom dodaj slanutak i pusti neka se tostira da uhvati koricu. Dodaj sjeckanu rajčicu i vodu koju si ostavio od kuhanja slanutka. Neka sve zakuha te ostavi da se krčka na tiho. Od začina sam dodao piment, slatku dimljena paprika (pimento de la vera) i muškatni oraščić. Za to vrijme na jako užarenoj tavi tostiraj shitake gljive, nemoj ih previše mrcvarit, neka ostanu mesnate. Kad su gotove dodaj malo rižinig octa i soja sosa ili tamarija. Ostavi sa strane. Sad poširanje jajeta!!!!! Lonac napuni vodom, više od pola, dodaj dvije žlice kvasine i malo soli, neka voda uzavre potom smanji na skroz tiho. Razbij jaje u malo cjedilo i pusti da višak iz bjelanjka iscuri. Kružnim pokretima kuhačom napravi u vodi vir (vrtlog) i u njega istresi jaje iz cjedila, na taj način će ti se oblikovati poširano jaje iz snova. Kuhaj 2 minute! Ugasi slanutak koji krčka, ubaci 2,3 šake špinata, sve promiješaj i etogac! Serviraj u zdjelicu ili duboki tanjur. Stavi kacijolu (šeflju) slanutka, gore posloži gljive i na kraju u sredinu polegni savršeno poširano jaje! Pospi sa sezamom, začinskim biljem po želji i naravno blagoslovi s maslinovim uljem! U slast! - opisao je Luka jedno od svojih popularnijih jela.


- Mljac. Sviđa mi se ovo 'blagoslovi s maslinovim uljem. Hvala na receptu. Em slasno izgleda, em ti je opis slasan za polizat prste. Sejvam, kad isprobam, javljam. Amen. Hvala.To mi je sutra ručak. Savršeno! Mm. Ae. Prefinoooo - neki su od komentara.

A kada vam se nakon slasnog ručka, jede nešto slatko, Luka preporuča zdravu slasticu sa jagodama. - 500 g SKYRA, 2 JAJA, 1 MAHUNA VANILIJE, 3 žlice AGAVINOG SIRUPA, 1 LIMUN i JAGODE. Mikserom zamuti dva jaja da budu lijepo pjenasta, naribaj koricu limuna, isjedi sok tog istog limuna, dodaj vaniliju, skyr i sve još lagano izmješaj! Krema je gotova, stavi je u hladnjak da se malo stisne. Za to vrijeme nareži jagode. Složi red jagoda, red kreme, red jagoda, red kreme i na kraju opet red jagoda. Stavi koji listić mente da pojača svježinu i zaokruži priču! Eto ti zdravi desert koji zadovoljava tvoju želju za slatkim, a da ne moraš nakon njega izmolit tri Oče naša i Zdravo Marijo! Uživaj i u slast!


- Znam da je tema ova zdrava delicija ... ali Luka bre ko nju može da razmatra pored tvoje tetovaže - dodala je jedna Lukina obožavateljica, a s njome su se složile i druge, koje su dodale - Je li ti to tetovaža sve do ogrlice..wow. Volim te.

bottom of page