top of page

HRVATI JEDVA ČEKAJU JANJETINU NA BLAGDANSKOM STOLU

Posebna ljubav između Hrvata i janjetine

janjetina Hrvati
foto Alen Belavić

Nezaobilazna je za Božić i Uskrs, a rado viđena i na nedjeljnom ručku… Činjenica je da je janjetina meso koje je među najukusnijim i najboljim vrstama mesa, a uz to što ima i visoku prehrambenu vrijednost i optimalnu količinu minerala i vitamina, karakterističnog je i primamljivog okusa i mirisa, te specifične strukture.


- Ražanj kao način pripreme izvlači ono najbolje od janjećeg mesa koje laganim pečenjem nad suhim bukovim drvima, na otvorenom zraku, bude sočno, mirisno i slatko, a zlatna kožica hrskava. Kada se janjetina peče na ražnju, na “svježem zraku”, meso dobiva posebnu kvalitetu - otkriva nam Ivan Žganjer, chef restorana Žganjer, u Jaškovu nedaleko Karlovca.

Ako se pitate što je najvažnije da bi janjeće meso na ražnju bilo za prste polizati, stvar je vrlo jednostavna. Za janje na ražnju najbitnije je da je svježe, a upravo je ovo doba godine kada mnogi uživaju u mladoj janjetini, posebno onoj paškoj. Što se tiče začina, kada je u pitanju ova vrsta pripreme, definitivno jedan začin nema konkurenciju.


- Kod pripreme na ražnju, ostajemo kod soli i note suhih bukovih drva i bilo kakvo dodavanje drugih začina nije potrebno, a za naša druga jela koja pripremamo od janjetine, uvijek se baziramo na tradicionalnim začinima - papar, majčina dušica, kadulja, začinska paprika, luk…  jer upravo ti začini i namirnice najbolje se sljubljuju s prvoklasnom otočkom janjetinom - objašnjava Ivan Žganjer.

domaće zvijezde, celebrity hrvatska, poznate osobe, showbiz vijesti, promocija, restoran Žganjer

bottom of page