top of page

DR.GORAN JOVIČEVIĆ - VODEĆI SPECIJALIST PARADONTOLOGIJE

Ovo je jedna od najraširenijih zubnih bolesti u svijetu - imate li i vi simptome?

foto Dorijan Elezović

Parodontoza je jedna od najraširenijih kroničnih bolesti u svijetu, a čak 8 od 10 osoba iznad 35. godine života ima neki od problema vezan za bolesti zubnog mesa. 11% osoba na svijetu pak ima uznapredovali oblik parodontoze, što je preko 700 milijuna ljudi diljem svijeta.

Riječ je o kroničnoj upalnoj bolesti zubnog mesa i tkiva koje podupiru zub i održavaju ga u kosti. Upala zahvaća zubno meso koje vidimo golim okom, ali i dublje dijelove tkiva. Kroz dugi niz godina ta upala dovodi do gubitka kosti oko zuba što može rezultirati klimanjem zuba i, konačno, njegovim ispadanjem i gubitkom. Upravo zato, važno je da na vrijeme uočite simptome ove bolesti, pa smo za više informacija upitali vodećeg hrvatskog specijalistu parodontologije, dr. Gorana Jovičevića.

Krvarenje – prvi znak uzbune

- Prvi znak za uzbunu bi trebalo predstavljati krvarenje zubnog mesa, bilo da se ono javlja tijekom jedenja, pri četkanju ili čak i samo od sebe. Ipak, veliki broj pacijenata ne shvaćaju krvarenje kao problem, a kad se počnu javljati ozbiljniji problemi poput povlačenja zubnog mesa i klimavosti, bolest je, nažalost, već uznapredovala - objašnjava dr. Jovičević

Usta su nam prepuna bakterija, iako bolesti usne šupljine, poput karijesa i parodontoze, uzrokuje zapravo veoma mali broj tih bakterija. Te iste bakterije mogu ući u krvotok kroz krvne žile tkiva oko zuba i uzrokovati promjene i bolesti udaljenih organa i organskih sustava. Tako danas znamo da je parodontoza povezana s bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom, plućnim oboljenjima, reumatoidnim artritisom, pa čak i Alzheimerovom demencijom! Održavanjem zdravlja zubnog mesa, dakle, činite dobro i za vaše cijelo tijelo.

- Uvijek si bio gospodin. Najbolji doktor i veoma odgovoran. Apsolutno najbolji - komentari su pacijenata dr.Gorana


Liječenje ne mora biti bolno

Glavni uzrok parodontoze su bakterije, iako mnogi drugi faktori (genetika, pušenje, šećerna bolest itd.) mogu doprinijeti nastanku i brzini napredovanja parodontoze. Liječenje se temelji na uklanjanju bakterijske naslage i kamenca koji se nalazi iznad i ispod zubnog mesa, a iznimno je važno i održavanje oralne higijene kod kuće.

- Zahvati ne bole jer se sve radi pod anestezijom, a mogu se koristiti i dodatna sredstva poput antibiotika - govori dr. Goran Jovičević, jedan od najuspješnijih hrvatskih specijalista parodontologije.dr goran jovičević, gossip promocija, gossip vijesti, stomatolog goran jovičević

bottom of page