top of page

ZAPOSLIO/LA BIH PRVOG DJELATNIKA/CU, ŠTO MI JE SVE POTREBNO?

Zaštitu na radu i sigurnost obavezno stavite u 1.plan

Ako ste kliknuli na ovaj naslov, želimo vam čestitati. Čestitamo vam na vašem poslovnom uspjehu i rastu kojeg ste ostvarili i što ste postigli toliko povećanje posla da vam je potreban prvi djelatnik. Znamo koliko je to truda i znamo da je ovo veliki korak za vas! Znamo i da vas muče silna pitanja, poput onog; hoće li sadašnja potražnja za našim proizvodima ili uslugama i dalje biti povećana, hoće li biti dovoljno prihoda i hoćemo li biti dovoljno likvidni da prihodi podmiruju i moje i njegova/njezina davanja i plaću. Je li upravo sada dobar trenutak da zaposlim nekoga? Mogu li ja sve to? Da bismo vam bar malo olakšali, donosimo ovaj članak u kojem ćemo vam pokušati dati bar male smjernice.


Gdje naći zaposlenika/cu?

Osim usmene preporuke o užim i daljnjim članovima obitelji koji traže posao i baš su oni ti koji bi trebali raditi za vas, dosta poduzetnika potvrdit će vam kako to i nije najsretnije rješenje u dugoročnom odnosu sa zaposlenikom. Dapače, neki će i preporučiti kako prijatelje i obitelj treba držati postrani kada je u pitanju zapošljavanje.

Za početak, preporuka je da se oslonite na društvene mreže. Osim Facebooka, tu je i LinkedIn koji zaista radi odličan posao po pitanju zapošljavanja. Stavite oglas na ove mreže i proučite rezultate - no, nemojte ostati na njima. Sada, kada ste malo bolje savladali na koji način opisati vaš oglas za zaposlenje, tu i su i portali koji se bave zapošljavanjem. Iskoristite i tu mogućnost. Ako je pak vaša usluga dosta specijalizirana i u njoj je malo stručnjaka na tržištu, potražite pomoć head-huntera, danas, s razvojem domaćeg tržišta i u nedostatku specijalizirane radne snage, dosta je HR-ovaca otvorilo svoje tvrtke i aktivno se bave traženjem idealnog kandidata upravo za vas. Vjerujte, sve ćete ih također naći na LinkedInu, za njih to idealno mjesto postojanja.


Provjerite zadovoljavate li uvjete za poticajne mjere kod zapošljavanja. Na stranicama HZZ-a pregršt je novih mjera koje možete koristiti kod zapošljavanja prvih (i ostalih) djelatnika. Ove mere zaista vam olakšavaju poslovanje jer sudjeluju u sufinanciranju troškova rashoda vašeg djelatnika.

Donosimo jedan primjer; paušalni obrtnik, s poslovanjem starijim od godinu dana ima uvjete za dobivanje 34.320,00 kn poticaja za zapošljavanje osobe mlađe od 25 godina, s VŠS obrazovanjem pri zaposlenju na puno radno vrijeme i ugovor na neodređeno i prijavi plaće od 7.200,00 kn bruto I. Ako to podijelimo na mjesece, HZZ svojom mjerom sudjeluje u njegovoj bruto plaći s 2.852,50 kn, odnosno, toliko je olakšano. Nadalje, ne treba ni zaboraviti da ako je djelatnik mlađi od 30 godina, tu je i porezna olakšica oslobađanja od davanja na obvezno zdravstveno osiguranje u trajanju od pet godina. Ako ste korisnik e-građanin sustava, većinu aktivnosti, usudili bi se reći i sve, možete obaviti online putem.


Ne zaboravite i na druge zakonske propise

Dok ste jedini zaposleni u vašoj tvrtki ili obrtu vi niste obveznik zaštite na radu, no čim zaposlite prvu osobu - vi ste poslodavac, a svaki poslodavac obveznik je zakona o zaštiti na radu. Više o odgovorima na pitanja iz zaštite na radu dali su nam iz tvrtke Anparo, koja se pružanjem ovih usluga bavi više od 15 godina i čije su nas recenzije na Googleu potakle da upravo njih kontaktiramo za ova pitanja.

Ne vrijede za sve oblike poslovanja ista pravila. Nije isto ako vam djelatnik radi od kuće ili u vašem prostoru, ili kao vozač. Također, tu su i razni drugi pravilnici koji određuju druge uvijete u slučaju da se vaš djelatnik bavi nekim "opasnim" radnjama prilikom svog rada. Preporučuju stoga da se odmah nakon zaposlenja kontaktira tvrtka koja se bavi pružanjem usluga iz zaštite na radu, kako bi stručnjak iz tog područja napravio Elaborat o zaštiti na radu koji je sastavio nakon što je obišao radni prostor djelatnika ili saznao nešto više o vašem načinu poslovanja. U tom elaboratu propisat će potrebne mjere koje su nužne da bi se maksimalno očuvalo zdravlje i sigurnost vašeg djelatnika. Mnogi poslodavci o brizi i zdravlju svojih djelatnika počinju razmišljati tek nakon što dobiju neke drakonske kazne, te savjetuju da vi to ne budete, odnosno ne dozvolite da vam kazne budu motivator, već upravo zdravlje i sigurnost vaših djelatnika!


Na kraju, preporučujemo da se u cijelom procesu kod prvog zapošljavanja, oslonite na znanja vašeg knjigovodstva, ali savjetujemo i da pomoć potražite kod pravnika po pitanju sastavljanja Ugovora o radu. Iako se čini kako većinu stvari možemo odraditi sami, poteškoće mogu nastati tek kasnije, i to nekoliko godina kasnije. Zato je nužno da kod ovakvih poslovnih aktivnosti imamo dobre i jake temelje, i pravne i knjigovodstvene te pomoć i drugih stručnih ljudi. Mnogi će reći; ali ako sam sve odradim, izbjegavam trošak - to je istina, ali koja se kasnije lako može pretvoriti u laž.


I na kraju, ne dozvolite strahu da vas pokoleba, želimo vam svu sreću kod zapošljavanje i sretno u daljnjem radu i rastu vaše tvrtke, znamo da vam je ona poput drugog djeteta!

bottom of page