top of page

UŽIVAJTE U FESTIVALU SVJETLA NA 30 LOKACIJA

Punih 5 dana u glavnom gradu Hrvatske

- Što je život bez umjetnosti svjetla, te nove umjetničke discipline koja je iz muzejskih prostora izašla van, na ulicu, među ljude... Umjetnici svjetla upotrebljavaju grad kao slikarsko platno, njegove zgrade i spomenike, njegovo noćno nebo, njegova šetališta i trgove. Svjetlom stvaraju inovativnu umjetnost koja utječe na naše emocije - poručuju organizatori Festivala svjetla Zagreb i pozivaju vas da uživate u 5 dana posebnih kreacija.

Umjetnost, dizajn, spektakl, zabava, arhitektura, sve je to Festival svjetla. Festival dobrih emocija i lijepih prizora zbog kojeg je svijet oko nas barem na trenutak potpuno drugačiji, šareniji, blještaviji. Festival svjetla Zagreb 2022. donosi nam svjetlosne atrakcije na tridesetak gradskih lokacija i to od 16. do 20. ožujka u glavnom gradu Hrvatske. Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, uz podršku Grada Zagreba, a u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) i partnera, ponovo će se ujediniti mašta, umjetnost i svjetlosna tehnologija šaljući poruke nade, zajedništva i mira.

Festival svjetla Zagreb ove će godine ponovo obasjati zagrebačke trgove, ulice, parkove i pročelja. Uz Gornji grad, premijerno će se obasjati i lokacije Donjega grada, a posjetitelji će moći obići ukupno 32 atrakcije na 31 lokaciji. Mnogim instalacijama domaći i inozemni majstori svjetla će u Gornjem gradu, Park šumi Tuškanac, na brojnim lokacijama u donjogradskom središtu kao i u Zračnoj luci Zagreb poslati snažne poruke o vremenu u kojem živimo, ističući u prvi plan vrijednosti života i slobode, zajedništva i mira te nas podsjetiti da svjetlo uvijek pobjeđuje tamu.

Svjetlosne skulpture, hologrami i projekcije na povijesnim zgradama i prostorima popratit će odgovarajuća glazba. Sve to prostoru daje dodatnu uzvišenost, a umjetničke instalacije naglašavaju ljepotu, vrijednost i atmosferu ukupnog gornjogradskog prostora. Po prvi put festival dolazi i u donji dio grada i to na čak 15 lokacija. Kao početnu lokaciju predlažemo da pogledate svjetlosnu instalaciju na zgradi Muzeja Mimara na čijem će se impozantnom pročelju projicirati 3D mapping koji prikazuje hrvatsko i zagrebačko kulturno i povijesno naslijeđe. Autori su gosti iz Berlina, koji su organizatori svjetski poznatog Festivala svjetla Berlin. Njihov potpis je i na projekcijama koje će krasiti pročelja Hrvatskog narodnog kazališta te Muzeja za umjetnost i obrt.

Na Europskom trgu postavit će se interaktivna svjetlosna skulptura Srce Europe. Sunčani paviljon na središnjem Trgu bana Josipa Jelačića snopovima svjetlosti označava 2700 sunčanih sati koje hrvatska obala u prosjeku zabilježi godišnje. Tu će se vidjeti kako se Sunce kreće tijekom godine i kroz perforirane zidove uhvatiti zrake sunca. U Varšavskoj ulici preko urbanih grafita prelijevat će se osvijetljena lica važnih žena koje su ostavile trag u hrvatskoj kulturnoj povijesti.

Svoje će pozivnice na simboličan način, svjetlom, glazbom, riječima i pokretom, građanima i gostima poslati i druge kulturne institucije, poput Galerije Klovićevi dvori, Muzeja grada Zagreba, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Muzičke akademije, Gradskog kazališta Gavella i drugih. U Park šumi Tuškanac, susrest ćete svjetleće konje lipicance te dječje igralište prepuno svjetlosti i boja. Na ljetnoj pozornici Kina Tuškanac svjetlosna će igra pratiti ritam glazbe Maksima Mrvice i hrvatske opere Ero s onoga svijeta.


Na Festivalu svjetla Zagreb također je na svim festivalskim lokacijama mnogo sadržaja posvećeno djeci čije je bezbrižno djetinjstvo naša odgovornost. UNICEF-ov Muzej realnosti u fokus stavlja svakodnevicu djece pozivajući nas da stvarnost vidimo drugačije i otkrijemo cijeli spektar mogućnosti koje nas povezuju, zrakama svjetlosti probijaju predrasude i mijenjaju živote. A u lijepa nas sjećanja vode i interaktivne svjetleće ljuljačke parka Zrinjevac kao podsjećanje na najljepše trenutke djetinjstva. Preuzmite mapu na festivalsvjetlazagreb.hr/mapa.pdf i uživajte u svjetlosnim kreacijama!




bottom of page