top of page

UTOČIŠTE HRABRIH ONLINE

Online platforma pomaže mladima protiv nasilja na internetu

Utočište Hrabrih Online (UHO), prva je digitalna platforma u Hrvatskoj namijenjena dijeljenju iskustava mladih i savjeta o cyberbullingu, odnosno nasilju na internetu. To je #NoHateZona u kojoj se dijele iskustva cyberbullying nasilja, sluša se i međusobno pomaže savjetima, prenosi rtl.hr


UHO na svojoj službenoj stranici uho.osiguranonline.hr daje mogućnost da svaka mlada osoba, koja ima ili je imala problem s nasiljem na internetu, pita stručnjake i druge mlade ljude - YouTubere i influencere Emu Luketin, Magic Leona, Niku Turković i PvtMole (Nena), o tome što im se događa online i što mogu napraviti. Poruku se može poslati tako da odgovor stigne na e-mail ili u Zonu Savjeta, gdje će se objaviti pod nadimkom iste te mlade osobe.

- Kampanju smatram jako korisnom jer se cyberbullyingu premalo priča, a vidim ga kao veliki problem koji je prisutan kod mladih ljudi. Dodatan razlog jest činjenica da sam i sama nekoliko godina bila žrtva cyberbullyinga te sudjelovanjem u projektu želim pomoći mladima da osvijeste ovaj problem te ih potaknuti da budu najbolja verzija sebe - poručila je Ema Luketin.

Prva faza kampanje provedena je u studenom i prosincu 2019. U tom periodu pristiglo je više od 500 upita. Rezultati su pokazali kako su najčešći oblici nasilja među djecom mlađe dobi isključivanje iz grupa za dopisivanje te vrijeđanje u različitim grupama, dok se starije generacije najčešće suočavaju sa sekstingom i posljedicama slanja intimnih fotografija osobama suprotnoga spola. Najviše je upita pristiglo od djece u dobi od 12 do 14 godina, a 75 posto poruka poslale su osobe ženskog spola. Projekt UHO je pokrenulo Wiener osiguranje VIG, s ciljem borbe protiv nasilja online. Stručnu podršku hvalevrijednom projektu dali su Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) te Hrabri telefon.


Više o krovnom projektu (O)siguran online doznajte na >>> osiguranonline.hr

Comments


bottom of page