top of page

UMRO RAJKO DUJMIĆ, SKLADATELJ ČAK 1.800 PJESAMA KOJE SVI PJEVAMO

Zbogom nakon teških ozljeda

Veliki hrvatski glazbenik i skladatelj Rajko Dujmić preminuo je danas u 66. godini života. Od posljedica prometne nesreće u kojoj je zadobio teške ozljede glave, preminuo je danas na odjelu intenzivne njege u KBC Rijeka, doznaje se od izvora bliskih obitelji, piše Večernji list


Kada se 29. srpnja vozio iz vikendice u Gorskom kotaru prema trgovini, sletio je u provaliju duboku 11 metara i zadobio teški udarac u glavu. Do dolaska hitne pomoći, bio je pri svijesti, a ubrzo je prebačen na bolničko liječenje. U bolnici su uz njega bili supruga Snježana, s kojom je upravo na dan nesreće trebao proslaviti njihovu godišnjicu prvog susreta.

– Rajko je bio pri svijesti kada je došla hitna pomoć koju je čekao čak 45 minuta. Nažalost, u kolima hitne pomoći je izgubio svijest. Ozljede su teške, ali on je borac i moramo svi vjerovati i moliti da će se izvući iz ovoga – kazala je Snježana. Nažalost, Rajko je izgubio životnu bitku.

Rođen 7. kolovoza 1954. godine, Rajko je u Zagrebu završio srednju glazbenu školu smjer violina, a zatim je diplomirao na Pedagoškoj akademiji. Iako je mogao postati učitelj glazbenog odgoja, on se posvetio svojoj velikoj ljubavi - skladanju. Upravo zbog svoje genijalnosti, kada je u pitanju bila glazba, pamtit ćemo ga kao jednog od najplodnosnijih hrvatskih skladatelja. Točnije, Rajko je skladao, napisao i producirao čak 1.800 pjesama, koje i dan danas slušamo na radiju: Za dobra stara vremena, Milena, Šuti moj dječače plavi, Valentino i Renato, Dobre djevojke, Ja sam za ples, Tonka, Diridonda, Plava košulja, Samo mi se javi, Neveni žuti, Plovi mala barka, Sedam dugih godina i brojne druge.


Jedan od najvećih uspjeha ostvario je na natjecanju za pjesmu Eurovizije, kada je s pjesmom Rock me baby, koju je napisao za grupu Riva i Emiliju Kokić, pobijedio i donio Eurosong u Hrvatsku. Rajko je među glazbenim poznavateljima itekako poznat i kao skladatelj, a upravo najavna špica za TV emisiju Dobro jutro, Hrvatska, njegovo je djelo. Kultnu pjesmu Moja domovina napisao je u suradnji sa Zrinkom Tutićem, koja se i dan danas izvodi na važne datume.

Najzapamćeniji će svakako biti njegov dolazak u grupu Novi Fosili, s kojima je postao slavan i uspješan diljem cijele bivše Jugoslavije. Novi Fosili dobili su stotine nagrada i priznanja na gotovo svim festivalima, a danas slove kao jedna od najzapamćenijih pop skupina ikada. Njihova najprodavanija ploča ostala je Budi uvijek blizu, nastala 1981.godine, koja je prodana u čak 500.000 primjeraka.


>>> Za dobra stara vremena rajko dujmic najnovije vijesti, gossip vijesti, vijesti o poznatima, rajko dujmić pjesme, rajko dujmic nesreca

bottom of page