top of page

TVRĐAVE ŠIBENIKA ODUŠEVIT ĆE VAS PRIRODOM I POVIJEŠĆU

Posebnost Hrvatske

tvrđava sv.Mihovila Šibenik
foto tvrdjava-kulture.hr

piše: Martina Kocijan Gulan


Tvrđava sv.Mihovila i tvrđava sv.Nikole dvije su građevine, koje su nas posebno oduševile tijekom posjeta Šibeniku. Tvrđava sv. Mihovila izgrađena je na strmoj stijeni 70 metara iznad razine mora, a arheološki nalazi govore da je pružala zaštitu lokalnom stanovništvu još od doba Ilira. Ime duguje crkvi posvećenoj arkanđelu Mihovilu, koja se od najranijeg doba nalazila unutar tvrđave, dok su njezini debeli zidovi stoljećima štitili Šibenčane. Sveti Mihovil obranio je grad od zla i postao njegov svojevrsni zaštitnik, a mnogi su uvjereni kako i dan danas bdije nad gradskim zidinama.

U ovoj se tvrđavi često održavaju koncerti i to na njenom krovu, gdje se nalaze sjedeća mjesta i pozornica. Pogled s nje je doista poseban i seže prema čitavom Šibeniku, a iz tvrđave sv.Mihovila jako dobro vidite i tvrđavu sv.Ivana te tvrđavu Barone, koje su nešto više na brdima.

Unutar tvrđave sv.Mihovila nalaze se cisterne, u kojima je postavljena najsuvremenija tehnička oprema za projiciranje sadržaja na zidove. Slikovnu i zvučnu kulisu čine 34 projektora i 16 zvučnika koji pokrivaju 90% površine zidova, pa kao posjetitelji možete vidjeti vremeplov šibenskih događanja iz prošlosti - kako je nastala tvđava i grad, te kako su se borili sv.Mihovil i zmaj.

Nakon što siđete sa tvrđave sv.Mihovil i automobilom se odvezete nešto južnije od grada, na 10-ak minute vožnje, doći ćete do morem i šumom okruženih bedema tvrđave sv.Nikole. Do nje je napravljena staza sa drvenim mostom, koji je jako simpatičan djeci, a ako se zaustavite samo na par minuta i budete vrlo vrlo tihi, možete čuti predivne zvukove iz prirode istodobno: šum valova, kreštanje galebova i vjetar kako huči. Definitivno jedno mirno, posebno mjesto!

Tvrđava sv. Nikole je ponosni morski čuvar Šibenika i UNESCO-ov biser u zaštićenom prirodnom području Kanala sv. Ante, a do nje možete doći pješke ili brodom, na turi od 50-ak minuta. Posjet tvrđavi sv. Nikole radi zahtjevnih restauratorsko - konzervatorskih radova, za sada je moguć isključivo morskim putem, brodom u organizaciji Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, a vrijeme tura organizirano je isključivo u određenim mjesecima u godini. Ako vas zanima tura brodom, svakako se informirajte na službenim stranicama kanal-svetog-ante.com/posjet-tvrdavi-sv-nikole a ako se u Šibeniku nađete van sezone i samo želite upiti mirise prirode i vidjeti tvrđavu izvana, navratite u bilo koje doba godine. U svakom slučaju, pripremite se na pregršt zanimljivih i poučnih priča iz davnina i kulturnu baštinu koja je naša i posebna.

tvrđava sv.Nikole Šibenik
foto kanal-svetog-ante.com

bottom of page