top of page

TEKSTILNO-TEHNOLOŠKI FAKULTET I PLAYSTATION PREDSTAVILI KOSTIM FREYE

Poznata junakinja Freya iz PlayStation igre 'oživjela' u Zagrebu

PlayStation Freya

Suradnja PlayStation Hrvatska s Tekstilno-tehnološkim fakultetom (TTF) Sveučilišta u Zagrebu započela je 2022. kad je TTF izradio i javnosti predstavio repliku kostima Aloy – glavne protagonistice poznate igre Horizon Forbidden West, a suradnja se nastavila i ove godine izradom kostima Freye iz igre God of War Ragnarök.

God of War Ragnarök je akcijsko-avanturistička igra koju je razvio Santa Monica Studio, a krajem 2022. objavio Sony Interactive Entertainment za PlayStation 4 i PlayStation 5.

PlayStation Freya
foto Nika Mokoš

- Freya je nordijska božica - vrlo kompleksan lik i jaka žena i ratnica. Zato je tim Tekstilno-tehnološkog fakulteta vrlo brzo odlučio da između velikog broja zanimljivih likova igre God of War Ragnarök izradimo baš Freyin kostim - izjavila je prilikom predstavljanja voditeljica projekta, izv. prof. Irena Šabarić sa Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Kroz projekt i suradnju s PlayStation Hrvatska omogućujemo studentima da tijekom studija unaprijede tehnike, pokažu dodatnu dozu kreativnosti uz korištenje različitih prirodnih materijala te kombiniranje šivanja i modernih tehnika poput 3D ispisa dodatne opreme i ukrasnih elemenata koji su sastavni dio kostima - naglašava izv. prof. Šabarić i dodaje kako su ove godine studenti fakulteta dobili podršku Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu gdje su studenti „isprintali“ dio 3D elemenata potrebnih za izradu kostima.

PlayStation Freya

- Izrada Freyinog kostima bila je vrlo zahtjevna jer su se svi detalji morali izrađivati ručno. Svaki kostim je drugačiji i zahtjeva i učenje novih vještina, tako su studentice ovaj put radile uzorke na torbici od kože i dijelu kostima paljenjem i koristili smo brusni papir kako bismo postarali dijelove kostima - pojasnila je Franka Karin, jedna od mentorica projekta.

PlayStation Freya

Osim što je sudjelovala u izradi kostima, studentica diplomskog studija smjera Kostimografija Laura Ana Zdunić je u ulozi modela ove godine stala i pred kameru fotografkinje Nike Mokoš jer je dobila čast da nosi kostim Freye koji je izradila zajedno sa svojim kolegama.

- Kao studenticu kostimografije zaintrigirala me ideja o cosplayu koja dolazi od spoja riječi „costume“ i „play“. Ovaj kreativan projekt ostat će mi kao jedna divna uspomena timskog rada i ono najvažnijeg - zabave i znanosti - izjavila Laura Ana Zdunić koja je stala pred kamere u ulozi Freye.

Sve fotografije finalizirane replike kostima snimane na drevnoj utvrdi Medvedgrad na zagrebačkoj gori Sljeme.

PlayStation Freya

コメント


bottom of page