top of page

STRES I ALERGIJA – JESU LI POVEZANI?

Lertal otkriva: kako stres može utjecati na sve češće alergije

stres i alergija

Mnogi se pitaju, jesu li stres i alergija izravno povezani? Stres i alergije nisu izravno povezani, ali mogu imati posrednu vezu. Naime, stres može uzrokovati drugačije funkcioniranje tjelesnog imunološkog sustava, što osobu može učiniti osjetljivijom na alergije. Osim toga, alergije mogu uzrokovati stres, što zatim može pogoršati simptome. Dakle, upravljanje stresom različitim tehnikama opuštanja, jogom ili tjelovježbom može pomoći u ublažavanju vaših simptoma alergija.


Ako sam pod stresom i alergičan/na, hoće li to pojačati moje simptome alergije?

Da, stres može pogoršati simptome alergije. Kada je osoba pod stresom, njeno tijelo oslobađa hormone stresa kao što su kortizol i adrenalin. Ovi hormoni mogu uzrokovati promjene u imunološkom sustavu, čineći ga reaktivnijim i osjetljivijim na alergene. To može dovesti do pojačane upale i pojačanog imunološkog odgovora, što može pogoršati simptome alergije. Osim toga, simptomi stresa i alergija mogu se preklapati, što otežava njihovo razlikovanje. Stoga upravljanje stresom tehnikama opuštanja može pomoći u ublažavanju simptoma alergija.

stres i alergije

Kako mogu smanjiti stres u svom životu, da mi se alergija ne pogorša?

Postoji nekoliko načina za smanjenje stresa u vašem životu koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma alergija. Neki od njih uključuju:

  1. Tjelovježbu: Redovita tjelesna aktivnost može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.

  2. Tehnike opuštanja: joga, meditacija i vježbe dubokog disanja mogu pomoći u smanjenju stresa i potaknuti opuštanje.

  3. Upravljanje vremenom: Određivanje prioriteta zadataka i učinkovito upravljanje vremenom može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju ukupne produktivnosti.

  4. Dobar san: dovoljno sna i održavanje redovitog rasporeda spavanja mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.

  5. Sustav podrške: Okruživanje mrežom prijatelja i obitelji koja vas podržava može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju općeg blagostanja.

  6. Terapiju: Razgovor s terapeutom ili savjetnikom može pomoći u rješavanju temeljnih emocionalnih i psiholoških problema koji mogu pridonijeti stresu.

  7. Humor: Gledanje smiješnog videa, čitanje smiješne knjige ili provođenje vremena s prijateljima koji vas nasmijavaju može pomoći u smanjenju stresa i poboljšati vaše opće raspoloženje.

  8. Prehranu: Zdrava i uravnotežena prehrana može pomoći u poboljšanju cjelokupnog zdravlja i smanjenju stresa.

Važno je upamtiti da je svaka osoba drugačija i da ono što može odgovarati jednoj osobi ne mora odgovarati drugoj. Pronalaženje onoga što vam odgovara može zahtijevati malo eksperimentiranja, ali isplati se smanjiti stres i zauzvrat ublažiti vaše simptome alergija. Tražite li prirodnog saveznika za život bez simptoma alergije, preporučujemo vam – uz vašu propisanu terapiju, Lertal tablete. Doznajte odmah više o njima na lertal.hr

Lertal – za život bez simptoma alergije

Lertal je inovativni proizvod i prirodni saveznik u terapiji alergijskog rinitisa i konjunktivitisa, a dolazi u obliku tableta i spreja za oči, koji se praktično raspršuje preko zatvorenog kapka. Oba proizvoda sadrže ekstrakt sjemena crne koprive, o čijem se prirodnom djelovanju mnogo govori. Pročitajte više o provedenim kliničkim studijama o Lertalu na lertal.hr/klinicke-studije


Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
bottom of page