top of page

SESTRE HUSAR ZAPJEVALE U PRAZNOJ KATEDRALI

Na klaviru ih je pratio pijanist Matija Dedić

Sestre Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac iskusile su danas ono što malo glazbenika ima priliku iskusiti - u praznoj zagrebačkoj katedrali, vidljivo oštećenoj nakon potresa, održale su predivni uskršnji koncert duhovne glazbe uz klavirsku pratnju Matije Dedića. Cijeli događaj organizirao je u kratkom roku magazin Story, koji je i pokrenuo ovo posebno okupljanje.


- Nikada u životu ne bih pomislio da ću jednoga dana ući u tako ranjenu zagrebačku katedralu. Preplavili su me tužni osjećaji koji se isprepliću sa svim nedaćama koje su nas zadesile u posljednje vrijeme. S druge strane, osjetio sam i ponos što imam takav privilegij biti u simbolu Zagreba u vrijeme njegove obnove i s velikom nadom u brz oporavak takvog svetog mjesta - izjavio je Matija Dedić

Svoje iskustvo pjevanja u katedrali Ivana je opisala ovako - Ovo ne mogu usporediti ni s čim što mi se dosad dogodilo. Ovo je zaista bio poseban događaj u mom životu. Od akustike koja je u katedrali savršena, a crkva je sama po sebi prekrasna i u umjetničkom smislu daje posebnu dimenziju. Pogotovo u ovom trenutku kada smo bili okruženi žbukom po klupama, prašinom, polomljenim dijelovima katedrale i raspucanim zidovima. Meni je osjećaj bio poseban i milostan.

Marija je bila posebno ganuta pa je iskreno dodala - Pjevati u praznoj katedrali bilo je jako emotivno, čak sam se u jednom trenutku rasplakala pa mi je trebalo snage da se vratim, da se mogu sabrati i otpjevati do kraja. Bilo je to jako teško s obzirom na to da Matija toliko predivno svira, da Ivana toliko predivno pjeva i njihove interpretacije te odnesu u neku drugu dimenziju, u pravu molitvu i totalno predanje. Duhovne pjesme su posebne jer ti daju osjećaj kao da nisi na zemlji.


30-minutni koncert poslušajte na >>> story.koncert

bottom of page