top of page

SAVJETI NUTRICIONISTICE SANELE KISIC: SMANJITE KILAŽU BEZ ODRICANJA

Mogu li dijete imati efekta?

piše: nutricionistica Sanela Kisić

Većina nas u životu vodi borbu sa viškom kilograma i tada najčešće poseže za raznim dijetama. Ono što je ključno u uspjehu smanjena kilaže je ne samo to koju vrstu hrane jedete, već i vrijeme kada je unosite u organizam. Zbog čega je to tako?


Zamislite da je vaš organizam tvornica koja prerađuje svu hranu koju jedemo. Ta tvornica ima tri smjene. I svaka smjena obavlja svoju dužnost. Nakon svake smjene radi se čišćenje tvornice, da bi druga smjena počela raditi. Ako nismo počistili tvornicu iza prve smjene, druga smjena će biti pretrpana sa poslom i taj višak će se samo gomilati u rezerve.


Isti je proces i sa vašim organizmom. Da bi vaš organizam radio svoju funkciju ispravno, moramo mu dati vrijeme kada radi i kada se čisti i kada se odmara. Kada primjenimo pravilan način ishrane i vrijeme kada unosimo hranu u naš organizam, dogodit će se čuda za probavni sistem.

Utječe li brz ritam života na naše zdravlje? Definitivno DA. Zbog brzog stila života vrlo često nemamo vremena da jedemo pravilno. Uglavnom uvijek nešto prigrizemo i unosimo sve i svašta u svoj organizam u svako doba dana. To je veoma loša navika jer naš organizam nije navikao da non-stop prerađuje hranu. Sjetite se primjera tvornice koji sam navela.


Principi zdrave ishrane jako su jednostavni i uz samo pridržavanje idealnog vremena kada unositi hranu u svoj organizam, moći ćete bez mnogo odricanja postići uspješne rezultate u skidanju kilograma. Sigurno ćete se osjećati bolje u svom idealnom stanju, a to je itekako velik motiv za pridržavanje pravila o prehrani. Uz samo malu promjenu dnevnih navika rezultati će se vidjeti već nakon nekoliko dana. Osjećat ćete se laganije, odmornije i energičnije i vaše tijelo će vam biti neizmjerno zahvalno.

Slijedite ovaj pravilan način prehrane:

  • Jedite svaki dan u približno isto vrijeme

  • Nemojte jesti ništa nakon 18:00 sati, kako biste svom malom proizvodnom sistemu dopustili da se odmori

  • Ne jedite prebrzo, dajte sebi vremena da dobro sažvačete hranu

  • Nemojte piti vodu ili neku drugu tekućinu za vrijeme obroka, te neposredno prije i 30 min poslije obroka

  • Jedite više sirovog voća i povrća, koje je bogato mineralima i vitaminima koji su potrebni vašem tijelu i jako se brzo probavljaju te ne talože u masti

  • Jedite orašaste plodove i suho voće zbog toga što su te grickalice izuzetno zdrave i prepune vitaminom B i Omega 3 masnim kiselinama, koje su dobre za vaš cjelokupni organizam

  • Pijte što više vode i napitke koje sami pripremate kod kuće u blenderu i sokovniku

  • Ubacite u vaša jela kurkumu, koja je jedan od najzdravijih začina na svijetu a koji može pomoći u smanjenju i održavanju tjelesne težine

Kako vam ide? Osjećate li se drugačije primjenom ovih savjeta? Trebate li pomoć ili odgovor na bilo koje samo vaše pitanje? Javite mi se na Sanela.Kisic@MyNutriality.com i rado ću pomoći vama i vašim najdražima.


bottom of page