top of page

SARA ŠKROBO NAPISALA HRVATSKU VERZIJU HARRYJA POTTERA

Ideju za trilogiju Tayna Chronicles dobila je u Londonu

Sara Škrobo, magistra povijesti i poduzetnica, odrasla je u Županji, a ubrzo nakon fakulteta odselila je u London. Tamo je provela tri godine i stekla iskustvo na različitim poslovima te upisala doktorski studij povijesti na prestižnom King’s Collegeu. Trenutačno živi u Zagrebu, gdje je prošle godine napisala svoj debitantski roman Tayna Chronicles: The Secret City, koji uvelike podsjeća na popularne knjige o čarobnjaku Harryju Potteru.


- Ja sam oobična djevojka s neobičnim idejama, a zadnja u nizu nagnala me da napišem i konačno objavim hrvatsku verziju priče o Harryju Potteru, ali za ponešto odrasliju djecu, i to u Velikoj Britaniji na engleskom jeziku. Prvi dio moje trilogije pod naslovom "Tayna Chronicles" (Kronike iz Tayne) upravo je izašao i zove se "The Secret City" (Skriveni Grad) - otkriva mlada hrvatska spisateljica i hrvatska J.K.Rowling.

Njena priča prati protagonisticu Sofiju Filipov koja preživljava kako zna i umije u represivnom društvu Federacije Danubije. Njezin život i mogućnosti ograničene su sustavom kasti koji je već dugo na snazi, a putovanje izvan granica države je zabranjeno. Kada Sofija slučajno nabasa u skrivenu provinciju Taynu, otkrit će ne samo da postoji magija, nego i da je diktatura omraženog Tanatosa zasnovana na lažima. Priča ne bi bila zaokružena bez romanse; Sofija u Tayni pronalazi novu obitelj ali i srodnu dušu.

Jedna od glavnih ideja pri pisanju romana bila je da se međunarodnoj publici približe imena i običaji slavenskog predznaka, a prema autoričinim riječima: “Nakon Gandalfa, Dumbledorea i Hermione, možda bi bio red i za jednog Tomislava, Ivana i Sofiju!” U romanu, likovi za kanaliziranje magije koriste drago kamenje umjesto štapića, glavni grad zove se Agram, a osim čarobnjaka na njihovoj strani nalaze se i pripadnici desetkovane vilenjačke populacije.


Sara je inicijalne ideje za roman dobila tijekom života u Londonu, a prva poglavlja nastala su za prvog lockdowna prošle godine. Njezin obećavajući i vrlo inspirirajući roman možete pogledati i naručiti preko Book Depositoryja i Amazona i uroniti u jedan novi, drugačiji i magijom ispunjeni svijet.

bottom of page