top of page

POSJETITE TUROPOLJSKE DRVENE CRKVE

Stare se građevine preko 3 stoljeća odupiru vremenu

Turopolje je regija u blizini Zagreba koja krije brojne skrivene ljepote. Ono po čemu je doista posebna su drvene barokne crkve i kapele koje kriju tajne višestoljetne hrvatske drvene arhitekture.


Ovih crkvi nekada je bilo četrdeset, iz razdoblja od 17. do 19. stoljeća i posebno na području rasta hrasta lužnjaka, no danas ih je ostalo samo deset. U većinu je moguće ući. Na putu prema Velikoj Gorici, prva drvena kapela koju možete posjetiti je kapela sv. Barbare u Velikoj Mlaci. Izgrađena 1642. godine od tesanih hrastovih planjki, u unutrašnjosti je sve oslikano, a tabulat i zidovi obloženi su daskama. Na zidovima su prikazane i scene iz života sv. Barbare i prikaz sv. Kummernisse, bradate svetice koja se molila Bogu da je učini neprivlačnom muškarcima jer je željela ostati časna sestra.

Drvena kapela Ranjenog Isusa u Pleškom polju podignuta je davne 1758. godine, a izgradnju je financirala udovica plemića Ladislava Plepelića. Nalazi se južno od Plesa, na prostranom polju nedaleko od zračne luke. Gradili su je domaći majstori iz Posavine. Ono što je čini uistinu krasnom su reljefi i ukrasi na pročelju. Streha je optočena zubcima u obliku kapljica, koje su kao i drugi ornamenti obojeni bojama hrvatske trobojnice.


Drvena kapela Sv. Ivana Krstitelja u Buševcu sagrađena je tijekom druge polovice 17. stoljeća. Oltar je ukrašen bogatom baroknom rezbarijom trnovitog lišća akantusa, svod je oslikan scenama Rastanka Apostola, a na zidovima su naslikani Evanđelisti Matej, Ivan, Marko i Luka.

Drvena kapela Presvetog Trojstva u mjestu Gladovec Pokupski podignuta je 1847. godine na brijegu izvan naselja, a najstariji dio inventara je ovalna slika Svih Svetih i mali bočni oltar. U kapeli se nalazi i vrijedna slika posvećena Sv. Ivanu Nepomuku iz 1743. godine, prikaz bitke s Turcima u krajoliku kroz koji protječe rijeka ispred utvrđenog grada. U blizini se nalazi velik broj klupica s kojih možete uživati u njezinoj jedinstvenoj atmosferi.

Na Turopoljskom području nalaze se još i drvena kapela Sv. Antuna Padovanskog u mjestu Gustelnice, drvena kapela Sv. Roka na Cvetković Brdu, drvena kapela Sv. Ivana Krstitelja na Lukinić Brdu, drvena kapela Sv. Jurja u Lijevim Štefankima, drvena kapela Sv. Petra i Pavla u Cerju Pokupskom i drvena kapela Svetog Duha u Lučelnici. Detaljni vodič potražite na travel-advisor.eu

bottom of page