top of page

POLICISTIČNI JAJNICI I PLODNOST

Gynositol otkriva: koje smo ključne činjenice otkrili o policističnim jajnicima i plodnosti

policistični jajnici i plodnost

Jesu li i kako povezani policistični jajnici i plodnost? Policistični jajnici (PCOS) mogu imati utjecaj na plodnost žene, ali važno je napomenuti da nemaju sve žene s PCOS-om i poteškoće sa začećem. PCOS je jedan od vodećih uzroka neplodnosti kod žena i može otežati ovulaciju, što je ključni korak za začeće. Međutim, uz pravilno upravljanje i liječenje pod vodstvom ginekologa, većina žena s PCOS-om može ostvariti željenu trudnoću.


Koje smo ključne činjenice otkrili o policističnim jajnicima i plodnosti

  • Nepravilni menstrualni ciklus: Žene s PCOS-om često imaju nepravilne ili rijetke menstrualne cikluse. To može značiti da se ne događa redovita ovulacija ili da ovulacija uopće ne nastupa.

  • Anovulacija: PCOS može uzrokovati anovulaciju, stanje u kojem jajna stanica ne sazrijeva i ne oslobađa se iz jajnika. Bez ovulacije, nemoguće je začeti.

  • Hormonalna neravnoteža: PCOS je povezan s neravnotežom hormona, posebice povišenim razinama androgena (muških hormona) i inzulinske rezistencije. Ove hormonalne promjene mogu utjecati na normalnu funkciju jajnika i ovulaciju.

Unatoč izazovima koje PCOS može predstavljati za plodnost, postoje načini kako žene s PCOS-om mogu povećati svoje šanse za začeće

  • Zdrav način života koji uključuje uravnoteženu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i održavanje zdrave tjelesne težine može poboljšati hormonalnu ravnotežu i potaknuti ovulaciju.

  • Lijekovi: Ginekolog može preporučiti određene lijekove kako bi se potaknula ovulacija, poput lijekova za poticanje hormonskog odgovora.

  • Postupci potpomognute reprodukcije: U slučajevima kada druge metode ne uspiju, parovi mogu razmotriti postupke potpomognute reprodukcije kao što su inseminacija (IUI) ili in vitro fertilizacija (IVF).

policistični jajnici i plodnost

Najvažnije, bitno je ne gubiti vjeru da je moguće začeti i pokušati sve što je u vašoj moći da ostvarite taj svoj veliki san. Konzultirajte se svojim ginekologom ili stručnjakom za reproduktivnu medicinu kako bi se postavila dijagnoza PCOS-a, razumjelo njegovo djelovanje na plodnost i razmotrile individualne opcije liječenja koje su prilagođene vašem slučaju. Budete li imale kakvo novo ili drugačije pitanje, javite se preko mreža Instagram ili Facebook i rado će vam na njega odgovoriti doktorica Martina Bračun, specijalistica ginekologije i opstetricije i uže specijalnosti iz humane reprodukcije

Informirajte se više o Gynositol dodatku prehrani kojeg hvale tisuće žena na gynositol.hr, proučite sastav na gynositol.hr/sastav



Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
bottom of page