top of page

PITCHSEE - OAZA ZA ONE KOJI TRAŽE INVESTITORE

Globalnu platformu već nazivaju Tinder za poduzetnike

PitchSee, interaktivna platforma koja će na brz i jednostavan način povezivati tražitelje investicija s investitorima, novost je u svijetu i svojevrsni poslovni Tinder za poduzetnike. Kroz PitchSee projekti se predstavljaju investitorima putem sažetih video pitcheva, a svi koji imaju dobre ideje, a traže financiranje, imaju priliku predstaviti svoj projekt investitorima u formi videa od 120 sekundi. S druge strane investitori koji žele uložiti u nove projekte, dobivaju na raspolaganje online katalog poslovnih mogućnosti iz cijelog svijeta, te niz alata koji im olakšavaju selektiranje i procjenu kvalitete ideja. Kada uoče zanimljivu priliku jednostavno se i direktno povezuju, te komuniciraju putem platforme. Time je postupak pregovaranja i traženja prave ideje i pravog ulagača, posve pojednostavljen i sveden na samo 120 sekundi.


Nataša Đuričić, CEO uspješne domaće agencije Plasman grupa i su-osnivačica PitchSee-a, ovako je opisala svoj jedinstveni projekt - Inspiracija za PitchSee bila je TV emisija „Shark Tank“ čije inačice su gotovo na svakom većem tržištu. Osobno ne propuštam niti jednu epizodu njemačke „Die Höhle der Löwen“. U tim emisijama investitori gledaju pitcheve i instinktivno odlučuju imaju li predstavljeni projekti potencijal i žele li investirati u njih. U vremenima kada je sve užurbano i online, PitchSee je logičan slijed.

- Detaljno smo godinu dana analizirali postojeće platforme sličnog karaktera kako bismo detektirali startnu poziciju. Višetjedni razgovori s investitorima, startup-ovima i inkubatorima su pomogli u preciznom određivanju USP-a. Projekt je vrlo intenzivan i zahtjevan u detaljima stoga je jedan od početnih izazova bio pronaći napredan IT tim i dizajnere koji su sposobni prenijeti viziju na platformu koja može konkurirati na globalnoj razini. Tim od 12 ljudi više od pola godine radi na razvoju i jedva čekamo otvaranje platforme u punom opsegu, koja će u svakom smislu biti korak ispred - dodala je Nataša.


I sam projekt PitchSee prošao je uobičajene startup korake. Od pronalaženja financijskih sredstava, oformljivanja tima koji će upravljati projektom i povezivanja s ciljanim skupinama. No, sada su stupili na tržište, krenuli s najavama i otvorili prijave. Do sada su dosegli 85 država, imaju preko 350 projekata i stotinjak investitora koji su izvršili predregistraciju. Povezali su se s nizom startup zajednica i inkubatora, baze se polako pune, a za prvih 500 projekata je sudjelovanje besplatno. Svoje razrađene ideje i projekte mogu prijaviti svi, poštujući pravila platforme koja se u punom opsegu prema investitorima otvara u jesen.

Plan širenja, ciljana tržišta i regulativa

Ovakav vid platforme i spajanja jedinstven je u svijetu i dok su slične platforme orijentirane na crowdfunding i venture capital, PitchSee je namijenjena svima i služi kao platforma za prezentaciju i povezivanje. Nema pred selekcija, natječaja, posrednika, provizija i bespotrebne papirologije. Odnos i detalje suradnje dogovaraju investitor i nositelj projekta direktno. Nema transakcija putem platforme stoga nikoga ne koče posebne regulative. Potreba za ovakvim projektom je globalna što je i krajnji cilj ekspanzije, te je primarna koncentracija na Europu i tržišta na kojima nisu dostupne crowdfunding platforme Indiegogo i Kickstarter.


Identitet investitora je tajan i takav će ostati do otvaranja platforme u punom opsegu kada investitori sami odlučuju žele li biti javni ili ne. Od značajnijih imena, koja doduše imaju poseban status na PitchSee-u, Nataša navodi Benka, Maschmeyera, Herjaveca, Zecha i Schwarza, no cilj nisu samo veliki investitori, već svi koji žele investirati u nove perspektivne projekte i traže ono nešto. To su svakako top manageri, sportaši i tkzv. zlatna mladež. PitchSee je orijentiran na „jedan projekt : jedan investitor“ gdje obje strane pronalaze partnera. Najveći interes trenutno dolazi iz Velike Britanije, Švicarske, Austrije, Njemačke, Turske, Srbije i Hrvatske. Postoje investitori čiji novac stoji neiskorišten jer ne nalaze zanimljive prilike, s druge strane tu su odlični projekti ne realizirani jer ne mogu pronaći financiranje. Zašto? Nema potrebe za barijerama, cilj je povezivanje što će neminovno rezultirati i unaprjeđenjem tržišta. Tražitelji na PitchSee-u nemaju što izgubiti.

Prednosti platforme za investitore i startupove

Nitko ne želi čitati u nedogled, danas nemamo ni vremena ni koncentracije za to. Investitori prvi put na raspolaganje dobivaju interaktivni katalog mogućnosti i sve investicijske prilike na jednom mjestu, dostupne 24/7. Video pitchevi su sažeti, mogu ih pretraživati prema interesima i swipati kroz niz mogućnosti koje platforma nudi. Isti tren mogu stupiti u komunikaciju s tražiteljem ili pitch proslijediti svom menadžeru na daljnju obradu. No ono najvažnije, nema više trošenja vremena, hrpa papira, nepreglednih prezentacija, sastanaka i nametanja ideja.


Tražitelji investicija, prvi put potpuno besplatno, bez ikakvih ulaznih troškova, provizija, posrednika i daljnjih angažmana mogu predstaviti svoj projekt investitorima diljem svijeta i dobiti financiranje. Predstavljajući se kroz video od 120 sekundi, naglasak stavljaju na ključne detalje (problem, rješenje i tim). Platforma je pametna i omogućava metchiranje interesa, tako pitcheri dobivaju priliku u direktnoj komunikaciji predstaviti se upravo onom investitoru kojeg ta tema zanima.


No, iako je platforma PitchSee u prvom mahu namijenjena spajanju projekata i investitora, ona ima i humanu stranu, koncept kojim će pokušati podići svijest i podržati one koji rade za dobrobit svih nas (skrb o potrebitima, djeci, životinjama i prirodi). Neprofitnim organizacijama PitchSee nudi besplatnu mogućnost predstavljanja i prikupljanja direktnih donacija - za njih su prijave također otvorene.


Proučite i uključite se >>> pitchsee.com a video o projektu pogledajte na >>> PitchSee uvod

bottom of page