top of page

PBZ CARD SAVJETI ZA SIGURNU KUPNJU ONLINE

Pametni savjeti za sve koji koriste Visa Premium kartice

- Ako dobijete sms ili e-mail poruku koja izgleda kao poruka vaše banke ili kartične kuće, dobro pripazite prilikom ostavljanja svojih podataka. Može se raditi o lažnom zahtjevu za ažuriranje. U poruci vas traže da zbog ažuriranja na poveznici koja se u njoj nalazi unesete svoje osobne podatke i podatke o svojoj kartici. Vaša banka i kartična kuća nikad vas neće na takav način tražiti ažuriranje podataka. U slučaju primitka ovakve poruke ne otvarajte poveznice i odmah izbrišite poruku iz svog sandučića. A ako ste otvorili poveznicu i ostavili svoje podatke, čim prije se javite u kontakt centar na telefon 01/612 44 22 ili e-mail monitoring@pbzcard.hr - poručuju iz PBZ Carda.

Kupnja putem interneta zbog svojih brojnih prednosti u stalnom je porastu. U nastavku vam donosimo savjete koji će vašu kupnju učiniti sigurnom i zaštititi vas od moguće financijske štete.


PROVJERITE WEB PRODAJNO MJESTO

Unesite pravu web adresu u internetski preglednik. Provjerite dostupnost korisničke službe web prodajnog mjesta, mogućnost reklamacije, povrata i troškove dostave robe kao i suglasnosti koje dajete prilikom kupnje. Legitimnost web stranice možete provjeriti i unosom imena korisnika i zaporke. Lažne stranice ove podatke ne mogu provjeriti te će potvrditi unesete li i krive podatke, samo kako bi saznale podatke vaše kartice, a vama će to biti znak da je riječ o lažnim stranicama.

NE DAJTE SE UPECATI

Ne unosite svoje osobne podatke niti podatke o kartici u ponude primljene putem društvenih mreža, e-mail poruka ili drugih kanala koje mogu biti lažne - tzv. phishing ponude. Takve poruke često vode na prijevarne stranice koje mogu izgledati uvjerljivo i koristiti se imenima poznatih stranica na kojima inače kupujete. Provjerite e-mail adresu s koje ste dobili poruku, sastoji li se ona od nepovezanog skupa znakova ili sadrži naziv prodajnog mjesta.


OPREZNO NA STRANICAMA ZA OGLAŠAVANJE

Prodajete li robu ili uslugu putem web oglasnika, nikada ne šaljite kupcu sigurnosne podatke sa svoje kartice (broj kartice, valjanost, CVV/CVC, mToken kod i dr.). Dovoljno je da mu pošaljete svoj IBAN. Nemojte autorizirati uplatnu transakciju putem 3D Secure programa niti otvarati poveznice u kojima vas traže da unesete podatke o platnoj kartici i iznose njezinih limita. Nemojte plaćati poštarinu unaprijed jer Hrvatska pošta to nikada neće tražiti. Pažljivo pročitajte sigurnosne smjernice koje se nalaze na internetskoj stranici prije objave samoga oglasa za svoje usluge ili proizvode.

OBNOVA KORISNIČKIH PODATAKA

Ne odgovarajte na e-mail poruke lažnih prodajnih mjesta, javnih poduzeća, državnih i financijskih institucija ili dostavnih službi na kojima traže odavanje vaših osobnih i financijskih podataka radi tzv. obnove vašeg korisničkog računa. Svoje korisničke račune uvijek obnavljajte na stranicama na kojima ste inače prijavljeni, odnosno na stvarnoj web adresi prodajnog mjesta, unosom svojeg korisničkog imena i lozinke, a nikada putem zaprimljenog linka.


NE ŠALJITE SVOJE PODATKE

Ne šaljite putem društvenih mreža, SMS poruka ili e-mailova podatke o svojoj kartici niti presliku svoje kartice.


REDOVITO PROVJERAVAJTE TROŠKOVE

Redovito kontrolirajte svoje troškove putem aplikacija MyWay ili PBZ digitalnog bankarstva te, uočite li bilo kakav sumnjivi trošak, čim prije ga javite PBZ Cardu.

ZAŠTITITE RAČUNALO

Zaštitite svoje računalo redovito nadograđujući antivirusne programe, koristite sigurne lozinke i redovito ih mijenjajte te zatvarajte preglednike prilikom završetka rada na računalu.


OPREZNO S KRIPTOVALUTAMA

Budite oprezni prilikom online kupnje kriptovaluta. Detaljno provjerite takve web stranice i kontakte prodajnog mjesta. Često se događa da nakon što korisnici ostave svoje osobne i kartične podatke putem lažnog linka, navedeni link i stranica nestanu.


Primijenite ove savjete i uživajte u sigurnoj online kupnji uz Premium Visa kartice

bottom of page