top of page

ONE SU NAJBOGATIJE ŽENE U AFRICI, A BOGATSTVO SU STEKLE POSEBNIM ZNANJIMA

S obilnim prirodnim resursima i ogromnim mogućnostima ulaganja, Južna Afrika postala je brzorastuća ekonomija

najbogatije žene u Africi

Oni su najbogatije žene u Južnoj Africi. S obilnim prirodnim resursima, uključujući razne minerale, kao i ogromnim mogućnostima ulaganja, i naravno, talentiranim ljudima, Južna Afrika je jedna od najbogatijih zemalja Afrike.


Unatoč činjenici da na popisu najbogatijih ljudi u Južnoj Africi, poput globalne liste, dominiraju muškarci, neke su žene prikupile dovoljno bogatstva da zarade svoje mjesto među njima.


Mamphela Ramphele

Mamphela Ramphele poznata je južnoafrička poslovna žena. Izvršna je direktorica Mjoli Development Company (Pty) Ltd i Eziko Investments.


Trenutno sjedi u nekoliko tvrtki uvrštenih na burzu u Johannesburgu. Procjenjuje se da ima neto vrijednost od oko 94 milijuna dolara, što je čini jednom od najbogatijih žena u Južnoj Africi.


Mamphela Ramphele ranije je bila ekonomska savjetnica bivšeg zamjenika predsjednika, a obnašala je i nekoliko vodećih dužnosti u zemlji.


Judy Dlamini

Judy Dlamini je poslovna žena, autorica i trenutna vicekancelarka Sveučilišta Witwatersrand. Osnivačica je Mbekani Grupe, a prethodno je bila predsjednica upravnog odbora Aspen Pharmacare Holdingsa. Također je jedna od najbogatijih žena u Južnoj Africi, s procijenjenom neto vrijednošću od oko 124 milijuna dolara.


Dlamini je 2020. uvrštena u 50 najmoćnijih žena časopisa Forbes u Africi. Godine 2022. imenovana je i u Forbesovih 50 žena koje vode druge žene na globalnoj razini.


Bridgette Radebe

Bridgette Radebe trenutno je najbogatija crnkinja u Južnoj Africi, također je sestra najbogatijeg crnca u Južnoj Africi - Patricea Motsepe, i prva dama Južne Afrike, Tshepo Motsepe.


Bridgette koja je sadašnja predsjednica Južnoafričke udruge za razvoj rudarstva bila je jedna od prvih crnih Južnoafrikanki koje su posjedovale i upravljale rudnicima u zemlji, od 1980-ih.


Osnivačica je i izvršna direktorica tvrtke Mmakau Mining Ltd, rudarske tvrtke u crnom vlasništvu s interesima za zlato, platinu, uran i ugljen.


Bridgette Radebe osnivačica je i članica Upravnog odbora Rudarskog fonda Nova Afrika i bivša potpredsjednica Odbora za razvoj minerala i rudarstva.


Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada i priznanja za svoj rad kao izvanredna poduzetnica i voditeljica, uključujući nekoliko kategorija poslovnog magazina Forbes.


Procjenjuje se da je njena neto vrijednost oko 1 milijarde dolara.

Comments


bottom of page