top of page

NESTLÈ POSADIO HRASTOVU ŠUMU I POKLONIO ROMOBILE

U parku prirode Lonjsko polje

Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu
Laurentiu-Florin Dimitriu

Tvrtka Nestlé posadila je šumu hrasta lužnjaka u suradnji sa Lonjskim poljem i tako pridonijela smanjenju CO2 u Hrvatskoj. Najveća prehrambena kompanija na svijetu donirala je Parku prirode Lonjsko polje 115 sadnica hrasta lužnjaka i četiri električna romobila. Sadnice zajedno čine pravu malu hrastovu šumu, a svaka zasebno predstavlja po jednog Nestlé zaposlenika u Hrvatskoj.


Električni romobili podrška su i podsjetnik kompanije na važnost prelaska na održivije oblike prijevoza.

- Nestlé je svjestan svoje uloge u oblikovanju održivije budućnosti planete. Na svim razinama poslovanja ulažemo značajne resurse kako bismo pridonijeli smanjenju otpada, korištenja jednokratne plastike te smanjenju onečišćenja voda. U Hrvatskoj, u sklopu inicijative #BirajZeleno, poduzimamo konkretne korake na putu prema održivosti. Ove smo godine, u partnerstvu s Parkom prirode Lonjsko polje usmjerili pažnju i na smanjenje emisija stakleničkih plinova, koji pridonose globalnom zatopljenju - poručio je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Stručnjaci iz Projekta O2 objašnjavaju da je hrast lužnjak važan za cijeli životinjski svijet u Lonjskom polju i izvor je hrane za mnoge organizme, od kukaca do jelena. Orao štekavac, jedna od najvećih ptica Hrvatske, gnijezdi se u visokim krošnjama hrasta, dok u trulim deblima ili u odumrlim dijelovima drveta često možemo pronaći ličinke moćnog jelenka. Samo jedno stablo lužnjaka predstavlja mali ekosustav, pa možemo samo zamisliti što znači jedna šuma ovog drveta. Ovaj zeleni gorostas raste do 50 metara visine i ima promjer debla do 2,5 metra. Kad govorimo o starosti, hrast postaje još zanimljiviji jer postoje i pojedina stabla stara čak 1500 godina. U trenutku kad posadimo malo stablo od 30 centimetara ili možda žir, možemo očekivati da će ova biljka svjedočiti još mnogim trenucima na Zemlji.


- Pošumljavanje svih područja države važno je iz nebrojeno mnogo razloga, a primarni cilj našeg projekta je povećanje i očuvanje šumskih površina za zbrinjavanje CO2 iz atmosfere. Priroda često ima odgovor na većinu naših pitanja, pa tako i na ovo. Biljke su, naime, jedan od najboljih skladišta ugljika iz atmosfere. Svakim novim projektom pošumljavanja, baš poput ovog, bliže smo ostvarenju naših ciljeva - otkrio je Goran Ladišić, suosnivač Projekta O2.

Iz Parka prirode zahvalili su na podršci kompanije u stvaranju zajedničke zelenije budućnosti za sve građane s područja Lonjskog polja, ali i područja cijele županije. - S veseljem smo prihvatili ovu vrijednu donaciju. Hrast lužnjak preferira podneblja s visokim podzemnim vodama koje su neophodne za njegov opstanak. Bogatiji smo za preko stotinu novih mladica, a naši posjetitelji odsad na raspolaganju imaju i dodatnu aktivnost prilikom posjeta Parka – obilazak električnim romobilima – rekla je Marija Kušmiš, ravnateljica Parka prirode Lonjsko polje.


Nestlé nastavlja sa snažnim lokalnim inicijativama, s fokusom na odgovorno ponašanje prema okolišu. U svom portfelju trenutno ima više od 2.000 brendova i 10.000 vrsta proizvoda, dok je na tržištu regije dostupno više od 30 brendova i 700 vrsta proizvoda iz sedam kategorija >> nestle.hr


Comments


bottom of page