top of page

NARONIJA - POSEBNA PRIČA JEDNOG OD TRI USPJEŠNA BRATA IZ SRCA DOLINE NERETVE

Tu su i Green Factory, Kican interijeri i Fit Family

naronija

Najveći uspjesi uvijek su ispričani kroz obiteljske priče u kojima starije generacije započnu posao, a mladi iskoriste iskustvo i na dobrim temeljima započnu i svoju poslovnu priču. Jedna takva priča je i ova, u čijoj su glavnoj ulozi tri brata Igor, Luka i Ivan Jelčić, rođeni u samom srcu doline Neretve, samo par kilometara od Metkovića. Rođeni su u obitelji gdje se cijenila zemlja, a većina predaka se desetljećima tradicionalno bavila poljoprivredom. Početkom osamdesetih obitelj je podigla prvi nasad mandarina, a ubrzo i nasade aronije.

foto Nikola Zoko

Fitness i obroci sa naznačenom kalorijskom vrijednosti

Najstariji brat odlučio je poboljšati kvalitetu života sebi i drugima pa je tako u Metkoviću osnovao Fit Family personalizirane treninge, u koji su se uključila cijela obitelj i zajednica. Danas Fit ima popriličan broj aktivnih članova koji su uspjeli tijelo dovesti do savršenstva, ali ne samo oblikovati mišiće nego i poboljšati kvalitetu života. - Naša misao vodilja bila je pružiti članovima nešto posebno, drugačije od ostalih i to kroz osobni pristup i zajednicu koja ima slične ciljeve. Budući da nas je u vrijeme pandemije 2020. godine pogodila kriza, pre organizirali smo se i počeli s intenzivnim online treninzima učeći naše sugrađane, ali i puno širu zajednicu kako vježbati i biti fit i u vlastitom prostoru! - pojašnjava Igor.

Uz vježbanje, Igor je pokrenuo i drugi projekt koji je u fokus stavio zdravu hranu. Isprva su se obrocima određene kalorijske vrijednosti, koji izgledaju neodoljivo sočno i fino, 'hvalili' svojem klubu i onima koji su željeli smršaviti, a onda odjednom dobili toliko upita i narudžbi da im nije preostalo ništa drugo nego početi kuhati za druge. Iz ljubavi prema zdravoj hrani tako je rođen Green Factory jedinstveni koncept kombiniranja lokalnih namirnica i kuhanja bez masnoća. Svaki isporučeni obrok ima naznačenu kalorijsku vrijednost pa tako vrlo lako možete kontrolirati koliko ste unijeli kalorija dok ste u slast pojeli 'zdravu marendu'. Ideja je pala na plodno tlo, obroci se svakodnevno distribuiraju na razne adrese, a rezultat ove priče su vitki i zdravi južnjaci!

Hotel i vanserijski namještaj

Srednji brat Luka diplomirao je ekonomiju, ali počeo ga je zvati zavičaj pun potencijala. Tako je pored obiteljske kuće izgradio hotel Kican boutique Rooms, jedini hotel u ovome kraju s četiri zvjezdice, kojeg vodi sa suprugom Martinom. Hotel trenutno ima 8 soba, a iduće godine Luka i Martina planiraju završiti penthouse te u prizemlju i na terasi ispred hotela otvoriti restoran. Hotel je vrlo moderno uređen, a jedan dio namještaja izrađen je rukom Lukina oca Mladena, od kojeg je i krenula ljubav prema namještaju. Ono što oduševljava je činjenica da su Kican interijeri lider u opremanju i namještanju mnogih popularnih adresa u Hrvatskoj i Europi, a ono što ih čini posebnim je jedinstvena ponuda - određeni se komadi izrađuju ručno kako bi se zadovoljili potrebe i standardi suvremenih ljudi (komforni kreveti za izrazito visoke ljude, posebno dizajnirani ormari, ali i detalji koji prostorima daju dodatnu dimenziju), a drugi dio ponude čine pomno odabrani dizajnerski komadi vodećih proizvođača namještaja u Europi.

Hladno prešani sokovi bez konzervansa i šećera

Najmlađi brat Ivan, također ekonomist, osnovao je firmu kao produžetak priče o aroniji, te je od tog voća počeo proizvoditi hladno prešane sokove pod brendom Naronija. Sokovi su bez ikakvih dodataka i bez šećera, a konzervirani su postupkom pasterizacije. Trenutno im se proizvodnja nalazi u prostorijama Poduzetničkog inkubatora u Pločama, a do sada su proizveli 40.000 litara soka. Iduće je godine u planu i nova investicija, odnosno proširenje djelatnosti prema proizvodnji voćnih likera i rakija, soka od limuna te kolekcija marmelada. Ovi ukusni hladno prešani sokovi od aronije, jabuke i aronije, mandarina, šipka i divljeg šipka, kao i suhe smokve, ušećereni bademi i arancini, mogu se nabaviti i u zagrebačkim dućanima zdrave hrane poput Mrkvice, Grge Čvarka i Veronika delikatese.


- Mi smo vam nevjerojatno povezani..pomažemo si, jedni druge potičemo, povezujemo poslove i držimo se zajedno - komentirala su braća svoju tajnu uspjeha, koju će prenijeti i na svojih osmero djece.


bottom of page