top of page

NAJKOMPLETNIJA PREHRANA ZA TRUDNICE KOJE SE TREBA PRIDRŽAVATI

Gravidon A otkriva vrijedne savjete

prehrana za trudnice

Najkompletnija prehrana za trudnice koje se treba pridržavati je prije svega – kvalitetna hrana. Za trudnice zdrava prehrana igra ključnu ulogu u osiguravanju optimalnog zdravlja i razvoja djeteta u razvoju. Postoji mnogo namirnica koje su važne i koje se često preporučuju trudnicama, a najvažnije je kombinirati ih prema vlastitim mogućnostima, željama i teku

  • Voće i povrće kao izvor vitamina, minerala i vlakana. Preporučuje se raznovrsno voće i povrće koje je svijetle boje, poput narančastog voća, tamnozelenog lisnatog povrća i agruma.

  • Bobičasto voće: Maline, borovnice, jagode i druge bobice su bogate antioksidansima, vitaminima, vlaknima i drugim hranjivim tvarima.

  • Cjelovite žitarice: Integralne žitarice, poput smeđe riže, cjelovitih žitarica, kvinoje i zobenih pahuljica, sadrže vlakna, vitamine i minerale. One pružaju dugotrajnu energiju i pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi.

  • Proteini: Dobar izvor proteina su piletina, puretina, riba, jaja, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke. Proteini su važni za rast i razvoj djeteta, pa je važno osigurati adekvatan unos.

  • Mliječni proizvodi: Mlijeko, sir, jogurt i drugi mliječni proizvodi su dobri izvori kalcija, proteina i drugih hranjivih tvari. Obratite pažnju na odabir niskomasnih ili nemasnih opcija.

  • Jaja: Jaja su bogat izvor proteina, vitamina D, željeza, kolina i drugih hranjivih tvari važnih za razvoj fetusa.

  • Zdrave masnoće: Masna riba poput lososa, skuše i sardina bogata je omega-3 masnim kiselinama koje su važne za razvoj mozga i očiju djeteta. Avokado, orašasti plodovi, sjemenke i maslinovo ulje također su dobar izvor zdravih masnoća.

  • Željezo: Tijekom trudnoće potrebe za željezom povećavaju se kako bi se osigurala pravilna formacija krvi i prevencija anemije. Dobri izvori željeza su tamnozeleno lisnato povrće, crveno meso, perad, riba, žitarice obogaćene željezom i mahunarke.

  • Voda: Hidratacija je važna za zdravlje trudnice i razvoj djeteta. Preporučuje se unositi dovoljno vode tijekom dana.

prehrana za trudnice

Neka vam cilj bude osigurati što veći unos svih potrebnih hranjivih tvari za zdravu trudnoću i razvoj vašeg djeteta.


Puno se trudnica pita je li dobro da se jede – pizza u trudnoći


Umjerena konzumacija pizza u trudnoći može biti u redu, ali važno je obratiti pažnju da ona bude zdravija no inače. Obratite pozornost na kvalitetu sastojaka. Birajte pizze koje sadrže svježe povrće, kvalitetne proteine poput piletine ili morske hrane te nemasne mliječne proizvode. Izbjegavajte pizze s procesuiranim ili prekomjerno masnim sastojcima.

prehrana za trudnice

Držite se manjih porcija. U trudnoći je važno je kontrolirati veličinu porcije kako biste izbjegli prekomjerno unos kalorija. Umjerena količina pizze kao dio uravnoteženog obroka može biti prihvatljiva. Možete je kombinirati s drugim zdravim namirnicama poput salate ili povrća kako biste povećali nutritivnu vrijednost obroka, te uz pizzu popiti jogurt.


Ako imate mogućnosti, napravite sami svoju pizzu kod kuće. Tako možete kontrolirati sastojke i količinu dodanog ulja, smanjiti prebrzo pečenje i pojesti je uz provjerene sastojke. Uvijek imajte na umu da je pizza samo jedan obrok i da je važno usredotočiti se na cjelokupnu prehranu tijekom trudnoće. Osigurajte da unosite dovoljno raznovrsnih namirnica, a za svaki izazov ili problem na koji naiđete, konzultirajte se sa dobrim nutricionistom ili svojim liječnikom. Personalizirani izbor, prilagođen onome što odgovora samo vama, uvijek je najmudriji izbor.

prehrana za trudnice

Pročitajte više na gravidon.hr/studije/ i doznajte što sve ima Gravidon A, najkompletniji dodatak prehrani u trudnoći.

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Comments


bottom of page