top of page

NAJBOLJI SAVJETI ZA ALERGIJE SAKUPLJENI OD BAKA I PRENOŠENI GENERACIJAMA

Donosi Lertal, prirodni saveznik u terapiji alergijskog rinitisa

Savjeti za alergije uvijek su dobrodošli svima koji tek otkrivaju svoju alergiju ili su već jako dobro upoznati sa alegijama. Naučiti nešto novo ili se podsjetiti starih 'trikova' dobro će doći svima!


Pogađa li vas sezonski alergijski rinitis i konjuktivitis te imate simptome poput curenja nosa, začepljenost nosa i svrbež, učestalo kihanje, svrbež nepca i grla te crvene i suzne oči? Ako je tako, znate da je stigla sezona peludi. Prije nego što posjetite ili nazovete svog liječnika, možete poduzeti određene korake kako biste utvrdili koji specifični alergeni uzrokuju vaše simptome. A ovi vam savjeti mogu pomoći da se osjećate ugodnije.

U pravu ste ako mislite da se alergije pogoršavaju na otvorenom. Nedavna studija pokazala je da rastuće temperature i razine ugljičnog dioksida uzrokuju brži dolazak proljetne sezone alergija. Zbog globalnog zatopljenja, drveće počinje s oprašivanjem ranije nego inače, što je obično od sredine ožujka do kraja svibnja. Početkom svibnja počinje se pojavljivati pelud trave i proljetnog korova i nastavlja se rano ljeto i ujesen. Ali, primjenom ovih jednostavnih savjeta pomoći ćete si da uživate u prirodi bez brige o alergijskim reakcijama i njihovim simptomima

  • Kako vrijeme postaje toplije, razina peludi raste. Prozore u kući i automobilu zato držite zatvorene što je više moguće kako bi spriječili ulazak peludi. To će vam pomoći smanjiti simptome i osjećati se ugodnije.

  • Dobro vrijeme za boravak na otvorenom je kada je razina peludi najniža. Oprašivanje obično doseže vrhunac nekoliko sati nakon izlaska sunca i tijekom sati nakon zalaska sunca. Međutim, razine peludi mogu varirati ovisno o dobu godine i vrsti biljke.

  • Nema potrebe da vas malo kiše spriječi u uživanju na otvorenom. Zapravo, kišni, oblačni dani i dani bez vjetra idealni su za boravak vani jer je pelud u takvim vremenskim uvjetima minimalizirana. Stoga uzmite svoju kabanicu i kišobran i krenite u šetnju, planinarenje ili vožnju biciklom.

  • Ako radite u vrtu, izbjegavajte dodirivati lice, osobito oči. Postoje mnoge bakterije i drugi organizmi koji mogu uzrokovati infekcije i druge probleme ako dođu u kontakt s vašim očima ili drugim sluznicama.

  • Ako patite od alergija, važno je istuširati se nakon boravka na otvorenom. Pelud se skuplja u vašoj kosi i koži i završava na vašem jastuku, što može pogoršati simptome dugo nakon izlaganja. Tuširanje će ukloniti pelud s vašeg tijela i pomoći vam da se osjećate bolje.

  • Ako patite od alergija, korištenje klima uređaja za filtriranje peludi iz zraka u vašem domu može biti od velike pomoći. Držeći zatvorene prozore i uključenu klimu, možete stvoriti sigurno utočište od peludi i drugih alergena.

  • Kako biste izbjegli kontakt s peludom, koji može izazvati alergijske reakcije, najbolje je izbjegavati aktivnosti koje ometaju područja bogata peludom. To uključuje aktivnosti poput košnje travnjaka ili puhanja lišća. Ako ne možete izbjeći kontakt s peludom, svakako nosite masku za lice i zaštitne naočale kako biste se zaštitili.

  • Dobar način da smanjite količinu peludi koja vam puše u oči je da nosite šešir širokog oboda i sunčane naočale. Na taj ćete način spriječiti da pelud ne dospije u oči i da ne izazove iritaciju.

  • Nakon boravka na otvorenom važno je ukloniti pelud nanošenjem i ispiranjem očiju Lertal sprejom za oči. Lertal sprej za oči pomoći će vam da isperete svu pelud koja bi se mogla naći na vašim očima i također će vam pomoći da ublažite iritaciju.

  • Ispiranje sinusa fiziološkom otopinom može donijeti veliko olakšanje onima s kroničnim problemima sa sinusima ili rinitisom. Ova jednostavna, ali učinkovita metoda može se provesti kod kuće ili bilo gdje na putu. Samo ušpricate fiziološku u nosnice, zatim nos ispušete, a nakon toga još jednom ušpricate fiziološku. Pripazite na količinu!

Vaš liječnik ili ljekarnik mogao bi vas savjetovati da već početkom veljače započnete preventivni režim uzimanja vaših lijekova, ako imate poznatu alergiju na pelud. Simptomi se uvijek mogu lakše kontrolirati ako se lijekovi počnu uzimati prije sezone peludi. Neke lijekove za alergijski rinitis i konjunktivitis najbolje je koristiti svakodnevno za kontrolu upale i sprječavanje simptoma, i uvijek ih uzimajte u dogovoru sa vašim liječnikom.

Svakako se posavjetujte se sa svojim doktorom primarne zdravstvene skrbi, koji su lijekovi pravi za vas. Velik broj ljekarnika i doktora uvijek će vam naglasiti i važnost upotrebe prirodnih pripravaka za suzbijanje simptoma alergije, a mi vas pozivamo da se s nama educirate o prirodnim proizvodima Lertal i doznate zašto su drugačije na >> lertal.hr


Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
bottom of page