top of page

MAGNEZIJ U TRUDNOĆI: TREBA LI GA UZIMATI I KOJI SU NJEGOVI BENEFITI?

Gravidon A otkriva koji su benefiti njegova pijenja u trudnoći

Što je zapravo magnezij i koji su benefiti njegova pijenja u trudnoći? Treba li ga uzimati u dodatku prehrani kojeg preporučuju stručnjaci i zašto njegov nedostatak povećava rizik od visokog krvnog tlaka u trudnoći?

magnezij u trudnoći

Magnezij je mineral koji igra ključnu ulogu u mnogim važnim funkcijama u tijelu. Nalazi se u svim stanicama tijela i neophodan je za normalno funkcioniranje mišića, srca, živčanog sustava, imunološkog sustava i koštanog tkiva. Magnezij je važan za stvaranje proteina, proizvodnju energije, regulaciju razine šećera u krvi i održavanje zdravog krvnog tlaka. Također pomaže u apsorpciji drugih minerala kao što su kalcij i kalij, te sudjeluje u procesima stvaranja DNA.


Nedostatak magnezija može dovesti do brojnih zdravstvenih problema kao što su grčevi u mišićima, slabost, umor, smanjena funkcija imunološkog sustava, depresija, tjeskoba, teže regeneracije kože i smanjene gustoće kostiju, dok njegov nedostatak u trudnoći povećava rizik od visokog krvnog tlaka.

magnezij u trudnoći

Magnezij je važan mineral u trudnoći i igra ključnu ulogu u zdravlju majke i bebe. Njegov nedostatak može uzrokovati probleme tijekom trudnoće, poput grčeva u mišićima, preranog poroda, preeklampsije i drugih komplikacija. Visoki krvni tlak u trudnoći naziva se preeklampsija i ozbiljno je stanje koje može ugroziti zdravlje majke i djeteta. Nedostatak magnezija može doprinijeti razvoju preeklampsije jer ovaj mineral ima ulogu i u regulaciji krvnog tlaka, opuštanju krvnih žila i održavanju normalnog srčanog ritma. Ako majka nema dovoljno magnezija, to može dovesti do povećanja krvnog tlaka i stresa za srce.

magnezij u trudnoći

Ako ste trudni ili planirate trudnoći, svakako vam preporučujemo da osigurate adekvatan unos magnezija kroz zdravu i uravnoteženu prehranu, te redovito jedete

  • orašaste plodove

  • sjemenke

  • zeleno lisnato povrće

  • cjelovite žitarice

  • mliječne proizvode

  • i ribu

U većini slučajeva, dodaci magnezija u specijaliziranom dodatku prehrane za trudnice Gravidon A bit će vam vrlo korisni, a svakako po pitanju manjka određenog vitamina ili minerala uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Prije upotrebe pročitati uputu o lijeku. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
bottom of page