top of page

LMF FESTIVAL - MOŽE LI ZAGREB PARIRATI SPLITU I ULTRI?

Stiže nam publika iz Engleske, Njemačke, Belgije, Italije, Francuske, Austrije...čak i Meksika

Nakon skoro dvije godine mirovanja, glazbena scena se probudila, a događanja i koncerata nikad nije bilo više. Ono što je Hrvatsku dosad najviše pozicioniralo uz bok svjetskim koncertnim silama poput Amerike i Engleske su elektronski i hip-hop festivali, koji su pokazali najveću moć okupljanja velike količine publike, domaćih posjetitelja i glazbenih turista.


Prošlog ljeta u Zagrebu niknuo je novi elektronski festival s velikim ambicijama - LMF - skraćeno od Let the Music be Free. Nastao je od skupine entuzijasta koji su pohodili slične festivale po svijetu, i htjeli su takav jedan u svom (glavnom) gradu. LMF2022 za svoje drugo izdanje u Zagreb dovodi imena svjetskog kalibra, ravno sa velikih svjetskih pozornica, a u 3 dana održavanja, od 3. do 5. lipnja. Pozornicom na Jarunu proći će čak 40 imena raznih žanrovskih usmjerenja elektronske glazbe, od underground zvijezda do trenutačno najzanimljivijih i najaktualnijih DJ-eva koji bi spadali u manistream, no još nisu razvikani.

Fisher, Artbat, Claptone, Gorgon City, Nora En Pure, Solardo, Mark Knight, Miss Monique, Eli Brown, Martin Ikin, Cercleovci Phil & Derek, Rebuke i Sam Divine samo su neki od imena koja prvi vikend lipnja dolaze posjetiteljima LMF-a pokazati u kakvom se ritmu pleše kroz 2022. godinu. LMF festival je zamišljen na principu 'oslobođenja' elektronske glazbe od žanrovskih ukalupljivanja pa će tri dana jarunskim jezerom odjekivati valovi techna i housea, i sve između, od mainstreama i undergrounda, od deepa, preko funky, melodic, indie ili tech housea, do progressive, acid ili hard techna.

Nakon prošlogodišnjeg jednodnevnog izdanja i sveukupno 4.000 ljudi koji su prošli taj dan Jarunom, ovogodišnje izdanje prošireno je na tri dana a ambicija je okupiti desetke tisuća ljudi. - Nećemo si lagati. Svi koji se bave organizacijom velikih (ali i manjih) događaja znaju kolike tisuće, da ne kažem milijuni, idu samo na hladni pogon. Razglas, rasvjeta, dozvole, pozornice, sanitarije, ljudi, marketing...O honorarima izvođača, bolje da ne pričamo, jer se svi, kad čuju sve te cifre, doslovno smrznu. Raditi milijunski projekt svjesno s velikim investicijama a time i potencijalno velikim gubitcima, ući svjesno u drugu godinu neizvjesnosti, mogu samo najoptimističniji. I upravo to i jesmo, ludi entuzijasti koji žele u Zagrebu stvoriti najjači elektronski festival s najmoćnijim aktualnim, a najmanje razvikanim i 'izlizanim' imenima domaće i svjetske elektronske scene - otkriva Tamara Terzija.

Jedan od headlinera - Fisher - trenutačno je najzanimljivije ime Dj scene, koji dolazi u Zagreb nakon što je nastupio na Ultra Miami u Americi. Ukrajinski Artbat apsolutna su atrakcija, i dolaze u Zagreb pokazati zašto ih zovu senzacijom iz Kijeva, londonski underground dvojac Gorgon City ima nenormalan respekt struke i publike, misteriozni Claptone donosi hitove čiju pjesme remixiraju Pet Shop Boyse, dok Nora En Pure i Miss Monique donose LMF-u ženski moćni glazbeni dodir koji oduševljava slušatelje diljem svijeta. Nakon TomorrowLanda, Coachelle i sličnih svjetskih glazbenih festivala, ova imena stižu nama u Zagreb.


Ove godine posjetitelji će vidjeti i najveću festivalsku pozornicu, poprilično veću od prošlogodišnje, uz tone rasvjete, razglasa i popratnih konstrukcija, kamiona i šlepera, Zagreb će dobiti elektronski spektakl kakav glavni grad i zaslužuje. - Ne skrivamo ambicije, ciljamo na veliko, i ciljamo ovo godinama raditi, godinama se graditi. Počeli smo u Las Vegasu, nastavili u Zagrebu, a u dogledno vrijeme otvaramo i Aziju. Zato nam možda i nije problem svjesno ući u investicije i potencijalne gubitke prvih nekoliko godina. Svatko tko se bavi poduzetništvom ovakvog tipa, ne cilja na kratku i brzu zaradu, jer je to apsolutno nemoguće. No, vjerujem da je moguće kvalitetom, radom, dosljednošću i prkosom, kroz godine, doći do festivala svjetskog kalibra, koji će, jednom, svima, nama, Zagrebu i Hrvatskoj donijeti jednu lijepu, entuzijastičnu, no i poslovno isplativu priču. Tu smo da to dokažemo - izjavio je Marijan Gagulić, iz organizacije LMF festivala.

Publika koja dolazi ove godine na LMF kupuje ulaznice iz cijele Europe - Engleske, Italije, Njemačke, Belgije, Austrije, Francuske, Mađarske, Poljske, Slovačke, Španjolske - a velik dio stiže iz cijele regije - Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Makedonije, dok je čak 10 ulaznica kupljeno u dalekom Meksiku, onda je jasno da je Zagrebu ovakav festival i više nego potreban, jer interes svakako postoji. Organizatori su upravo objavili i kako su jednodnevne ulaznice za sva tri dana prodane više od 80 posto, dok je još nešto više od 30 posto trodnevnih ulaznica u prodaji. >> lmffestival.com

Commentaires


bottom of page