top of page

KREĆE NOVA VELIKA BLAGDANSKA POTROŠNJA HRVATA

Prema statistikama zadnjih nekoliko godina, Hrvati u prosincu potroše nevjerojatnih 13,5 milijardi kuna

Uskoro krećemo u novo razdoblje pojačane potrošnje u Hrvatskoj. Blagdani stižu, a prema procjenama Hrvatske gospodarske komore, Hrvati su u prošloj godini u prosincu potrošili 25% više novca!


Blagdanska potrošnja za 2018. procijenjena je na više od nevjerojatnih 12 milijardi kuna, što je bilo čak pola milijarde kuna više nego 2017.godine u isto vrijeme.


- Prema procjenama Hrvatske gospodarske komore, potrošnja u prosincu 2018. iznosila je oko 13,5 milijardi kuna, što je porast za čak milijardu kuna u odnosu na isto razdoblje lani - istaknula je direktorica Sektora za trgovinu Tomislava Ravlić prošle godine.


Građani su sve optimističniji i zbog toga troše više, a sve je rezultat rasterećenja i rasta plaća u Hrvatskoj. Doprinos potrošnji svakako će dati i povećanje neoporezivoga dijela za božićnice, regres i 13.plaću radnika, budući da se sve više poslodavaca odlučuje radnicima isplatiti dodatne iznose, uz redovitu plaću.

Maloprodaja u Hrvatskoj raste od 2014., promet se povećava, u 2018.-oj bio je za 3,6% veći nego u istom razdoblju u 2017.-oj i svi pokazatelji su i više no dobri.


Prema rezultatima pretprošlogodišnjeg istraživanja HGK, najveći broj ispitanika potrošio je između 100 i 500 kuna na blagdanske darove (39%), zatim onih koji su izdvojili između 500 i 1000 kuna (31%), dok je 1.000 kuna potrošilo njih 9%. Skoro 40% ispitanika za blagdane je ispod bora stavilo igračke, a uz igračke kupovala se i kozmetika (37%), obuća i odjeća (36%) te delikatesni prehrambeni proizvodi (25%).


U zapadnim europskim zemljama kupuju se i daruju i nešto luksuzniji pokloni, stoga ostaje vidjeti koliko će Hrvati slijediti trendove. Istodobno i online trgovina postaje sve snažnija, pa je tako narasla nevjerojatnih 30% na svjetskoj razini i 12% u Hrvatskoj, i to u samo godinu dana!


bottom of page