top of page

KAUFLAND POZIVA GRAĐANE DA NE BACAJU HRANU

Reci neću hrani u smeću

Prošle godine u Hrvatskoj je bačeno 286 tisuća tona hrane, što je 71 kilogram po svakom stanovniku naše zemlje. Najgore od svega jest što je u većini slučajeva ta hrana bila još jestiva. Voće ili povrće završi u smeću jer ima udubljenje ili jer ne zadovoljava visoke standarde "ljepote". Proizvodi se također bacaju čim dosegnu rok trajanja. Ove brojke još su strašnije kada osvijestimo da gotovo milijardu ljudi na svijetu gladuje. Jedan dio tog otpada nastaje zbog neznanja potrošača i miješanja roka trajanja s datumom do kojeg je proizvod najbolje upotrijebiti.

kaufland ne bacaj hranu

Kaufland je odlučio promijeniti stvari na bolje i educirati građane o tome da se hrana može upotrijebiti na brojne načine. Ovo možete učiniti i vi: provjeravajte je li izgled hrane i dalje u redu, mirišite hranu i tako provjeravajte je li još uvijek u redu za jesti, na manjem uzorku kušajte ima li proizvod i dalje normalan okus. - "Upotrijebiti do" označava do kada se proizvod može konzumirati i ne bi ga trebalo konzumirati nakon tog datuma jer se radi o hrani koja je s mikrobiološkog stajališta brzo kvarljiva. "Najbolje upotrijebiti do" je samo pokazatelj do kada proizvod zajamčeno ima svojstva poput mirisa, izgleda ili konzistencije. Obično su ova svojstva očuvana i nakon navedenog datuma te se hrana s tom oznakom može koristiti i nakon navedenog datuma i sigurna je za jelo ukoliko se pravilno skladišti - poručuju iz Kauflanda.

foto Kaufland

Spasimo namirnice zajedno

Bacanje hrane je loša navika, nema sumnje u to, ali svatko može poduzeti nešto protiv toga. Dovoljni su jednostavni svakodnevni trikovi koji nam omogućuju puno odgovornije ophođenje s hranom. Ne biste, na primjer, nikada trebali ići u kupovinu gladni jer ćete u pravilu kupiti više namirnica nego vam je potrebno. Stoga vrijedi pravilo: uvijek kupujte prema svojim potrebama. Ostaci hrane lako se mogu iskorisititi za slaganje nevjerojatnih jela.

Reciklirajte ostatke namirnica

Naravno da postoje ostatci od hrane koje ne možete iskoristiti za pripremu obroka. Ali čak i njih ne morate nužno bacati u smeće. Upravo za ostatke koji nisu više jestivi postoje korisni trikovi kako ih možete pametno iskoristiti. Kava je većini omiljeno piće, a nakon pijenja uvijek ostane puno taloga koji obično završi ravno u smeću. Ali to ne mora nužno biti tako. Talog od kave idealan je kao biljno gnojivo, posebno za orhideje, ruže, hortenzije i rajčice. Osim toga, pomoći će i vama da procvjetate jer je odličan za piling lica! Doznajte još korisnih informacija o nebacanju hrane na >> kaufland.hr/nebacajhranu

bottom of page