top of page

JYSKov prvi javni urbani voćnjak u Hrvatskoj

JYSK je odlučio podržati sadnju urbanog voćnjaka u Velikoj Gorici

JYSK voćnjak
foto JYSK Hrvatska

U Velikoj Gorici predstavljen je JYSKov prvi javni urbani voćnjak u Hrvatskoj, smješten u dvorištu velikogoričke Osnovne škole Nikole Hribara. U projekt su se, uz školu, uključili i Urbani šumari.


Velikogorički javni urbani voćnjak imat će 94 sadnica 19 starih sorti voćki, poput duda, lijeske, borovnice, jabuke, kupine, maline, ogrozda, smokve i trešnje. Ovog proljeća bit će zasađeno 48 sadnica, dok će se na jesen, s obzirom na to da zahtijevaju drugačije vremenske preduvjete, zasaditi preostalih 46. U voćnjak će građani moći slobodno ući i isto tako će moći slobodno ubirati voćke, a o njegovom održavanju brinut će VG komunalac. Radi se o permakulturnom voćnjaku, što znači da su nasadi dizajnirani na način koji se vodi principima održivosti.

JYSK voćnjak

U Hrvatskoj, JYSK već dulji niz godina provodi niz održivih inicijativa s ciljem ozelenjivanja gradova u kojima posluje i poticanja zaposlenika da pozitivno utječu na lokalnu zajednicu. Sadnja voćaka pridonosi i ublažavanju posljedica klimatskih promjena i pozitivnom utjecaju na bioraznolikost. Ovaj će voćnjak svakako biti i u funkciji edukacije djece.


Urbani voćnjaci stvaraju prirodne oaze u gusto naseljenim urbanim područjima i sve su češća praksa u europskim gradovima, dobar su primjer integracije prirodnih resursa u urbanu sredinu. Podršku ovom projektu pružilo je i Veleposlanstvo Kraljevine Danske.

Comments


bottom of page